Αυτό που χαιρετίστηκε από την πρώτη στιγμή από τον Πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι το γεγονός ότι οι γαλλικές προτάσεις κινούνται όλες προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε τομείς που θα φέρουν πιο κοντά στην ΕΕ τους πολίτες, όπως η αγορά εργασίας, η εκπαίδευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αλληλεγγύη, η ασφάλεια και άμυνα.

Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης σημαντικής χώρας της ΕΕ ζητάει αλλαγές με στόχο την περαιτέρω ολοκλήρωση, από τη δεκαετία του 1990, όταν αποφασίστηκε το ενιαίο νόμισμα.

Επιπλέον, οι περισσότερες από τις προτεινόμενες αλλαγές, βρίσκονται μέσα στο πρόγραμμα των προτεραιοτήτων της Κομισιόν, όπως αυτές έχουν παρουσιαστεί από τον κ. Γιούνκερ ενώπιον της Ευρωβουλής.

Συζήτηση στο Ταλίν

Από εκεί και πέρα διαφορές υπάρχουν, όπως για παράδειγμα οι προτάσεις του κ. Μακρόν για ένα ξεχωριστό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη. Η θέση του προέδρου της Κομισιόν στο θέμα αυτό, προφανώς για λόγους ισορροπιών, είναι λιγότερο φιλόδοξη προτείνοντας ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης να είναι μέρος του κοινοτικού προϋπολογισμού. Επίσης ο κ. Γιούνκερ θέλει όλες οι χώρες να προχωρήσουν μαζί, χωρίς διαφορετικές ταχύτητες, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος προτάσσει την Ευρωζώνη και όσοι θέλουν από τους έξω ας ακολουθήσουν.

Ωστόσο, οι διαφορές αυτές χαρακτηρίζονται ήσσονος σημασίας στη βελγική πρωτεύουσα, από τη στιγμή που ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε το Παρίσι μιλούν για «κόκκινες γραμμές» που σημαίνει πως όλα είναι αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης την κατάλληλη στιγμή.

Οι πρώτες συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης θα γίνει αύριο το βράδυ και την Παρασκευή στην άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στο Ταλίν της Εσθονίας.

Facebook Comments