Οι Γερμανοί, οι Κούρδοι και το δημοψήφισμα
Η Γερμανία είδε με σκεπτικισμό το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των κουρδικών περιοχών. Στηρίζει τους Κούρδους του Ιράκ με όπλα για την καταπολέμηση του ISIS,
Η Γερμανία είδε με σκεπτικισμό το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των κουρδικών περιοχών. Στηρίζει τους Κούρδους του Ιράκ με όπλα για την καταπολέμηση του ISIS,
Η Γερμανία είδε με σκεπτικισμό το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των κουρδικών περιοχών. Στηρίζει τους Κούρδους του Ιράκ με όπλα για την καταπολέμηση του ISIS, αλλά φοβάται μήπως χρησιμοποιηθούν κατά της Βαγδάτης.
To δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των κουρδικών περιοχών που έγινε την περασμένη Κυριακή και απαντήθηκε με ένα καθαρό «Ναι» δεν προκαλεί πονοκεφάλους μόνο στην Τουρκία και το Ιράκ. Και στη Γερμανία το δημοψήφισμα αντιμετωπίστηκε με επικριτικό τρόπο. Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε χθες δυσαρέσκεια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και δήλωσε: «Χωρίς να ληφθούν υπόψη επιφυλάξεις, προειδοποιήσεις και παρά τις συμβουλές της διεθνούς κοινότητας ελήφθη η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος». Επιπλέον ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά δεσμευτικό, κυρίως όσον αφορά τις αμφιλεγόμενες περιοχές.
Ως αμφιλεγόμενη περιοχή ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπεννόησε κυρίως την πετρελαιοπαραγωγή περιοχή του Κιρκούκ, η οποία δεν ανήκει στις αυτόνομες κουρδικές περιοχές. Μετά όμως από την απώθηση του Ισλαμικού Κράτους, η περιοχή ελέγχεται από τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά. Το γεγονός μάλιστα, ότι και σε αυτή την περιοχή διεξήχθη το δημοψήφισμα και καταγράφηκε μεγάλη προσέλευση, είναι κάτι το οποίο εξοργίζει την ιρακινή κυβέρνηση και απειλείται κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή.
Ήδη πριν από τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε ζητήσει την ενίσχυση του ιρακινού κράτους και είχε προειδοποιήσει για την αποφυγή ενεργειών, οι οποίες ενδεχομένως να αποσταθεροποιούν την περιοχή. Η στάση αυτή της Γερμανίας φαίνεται πάντως ακατανόητη για πολλούς Κούρδους. Ο Φεράντ Σεϊντάρ από το Πανεπιστήμιο της Ερφούρτης, μιλώντας στην Deutsche Welle μεταφέρει την άποψη πολλών Κούρδων: «Πιστεύαμε ότι τουλάχιστον η Γερμανία θα ήταν τουλάχιστον πιο επιφυλακτική διότι τόσοι πολλοί Κούρδοι ζουν στη Γερμανία και γιατί η Γερμανία παίζει ένα στρατηγικό ρόλο στον εξοπλισμό των Κούρδων».
Ανάμεσα σε δυο πλευρές
Από το 2014 όταν αποδείχθηκε ότι οι Κούρδοι ήταν η τελευταία δύναμη που μάχονταν το Ισλαμικό Κράτος, η Γερμανία τους προμηθεύει με όπλα και τους εκπαιδεύει στρατιωτικά. Ωστόσο παρά τις μεταξύ τους συμφωνίες, η Γερμανία εκφράζει το φόβο πως τα όπλα με τα οποία τους προμηθεύει μπορεί να βρεθούν στα χέρια των «αδελφών» Κούρδων της Τουρκίας, όπου ζουν είκοσι εκατομμύρια. Οι Κούρδοι, με συνολικό πληθυσμό σαράντα εκατομμύριων, ζουν σε τέσσερεις διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έθνος στον κόσμο χωρίς δικό του κράτος.
Γύρω στους 140 Γερμανούς στρατιώτες είναι σταθμευμένοι κοντά στην κουρδική πόλη Ερμπίλ και εκπαιδεύουν τους μαχητές Πεσμεργκά. Τους έχει δε προμηθεύσει με ειδικά αντιαρματικά που έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Ειδικότερα, τα αντιαρματικά Milan έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά ακόμα και εναντίον επιθέσεων αυτοκτονίας, έτσι ώστε αρκετοί Κούρδοι δίνουν το όνομα αυτό στα παιδιά τους.
Η τελευταία γερμανική προμήθεια όπλων προς τους Κούρδους έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου και τώρα η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει τα όπλα αυτά να μη χρησιμοποιηθούν εναντίον του Ιράκ.
Facebook Comments