Αποχαιρέτα τον, τον Σόιμπλε που χάνεις…
Ο Βόλφγκανγκ φεύγει, αλλά τώρα θα έχουμε Σόιμπλε επί δύο… Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τελικά ο Σόιμπλε θα λείψει από την ελληνική κυβέρνηση
Ο Βόλφγκανγκ φεύγει, αλλά τώρα θα έχουμε Σόιμπλε επί δύο… Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τελικά ο Σόιμπλε θα λείψει από την ελληνική κυβέρνηση
Ο Βόλφγκανγκ φεύγει, αλλά τώρα θα έχουμε Σόιμπλε επί δύο… Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τελικά ο Σόιμπλε θα λείψει από την ελληνική κυβέρνηση γιατί θα δει ότι τελικά υπάρχουν και… χειρότερα στην πιο κρίσιμη στιγμή της, την στιγμή που δουλεύει σκληρά για να χτίσει το νέο της αφήγημα για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο. Ο «κακός» Σόιμπλε του Grexit, της λιτότητας, των υψηλών πλεονασμάτων, φεύγει. Αυτό θα ήταν καλό νέο για τον Τσίπρα αφού «ξεφορτώνεται» χωρίς κόπο τον εχθρό. Ωστόσο το νέο δεν τελειώνει εκεί, γιατί τα χειρότερα έρχονται. Ο Σόιμπλε φεύγει από το ΥΠΟΙΚ και πάει στην Bundestag αλλά θα τον διαδεχθεί – όπως όλα δείχνουν – ένα πρόσωπο που θα έχει ακόμη πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην ευρωζώνη και ειδικά απέναντι στην Ελλάδα.
Εάν το FDP μπει στην κυβέρνηση του CDU, η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης θα πέσει σε τοίχο, όπως σημειώνει ο οικονομολόγος Christian Odendahl του Centre for European Reform, χαρακτηρίζοντάς τον “τον πιο επικίνδυνο συνασπισμό για το ευρώ”.
Με τον συνασπισμό τύπου Τζαμάικα να είναι πλέον το επικρατέστερο σενάριο -το οποίο επιβεβαιώνουν και οι κινητοποιήσεις περί μετάθεσης του Σόιμπλε στην προεδρία της γερμανικής Βουλής και η ακόλουθη δήλωση-στήριξη από τον ηγέτη του FDP, Christian Lindner, ότι η επιλογή του σε αυτήν τη θέση είναι σωστή – αρχίζει και διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά δύσκολο τοπίο στην γερμανική πολιτική και στην στάση προς τη χώρα μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν περάσει η Τζαμάικα τότε η θέση του ΥΠΟΙΚ πάει στο FDP. Αυτό είναι το αντάλλαγμα που ζητούν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες για να πουν ναι στον συνασπισμό. Τουλάχιστον όλα αυτά δεν έγιναν το καλοκαίρι του 2015 όπου η Ελλάδα φλέρταρε με το Grexit γιατί εάν το FDP ήταν στην γερμανική κυβέρνηση τότε θα το είχαμε παντρευτεί.
Ο νέος συνασπισμός θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει – εάν χρειαστεί – μετά το τέλος του προγράμματος ον Αύγουστο του 2018.
Το CDU της Merkel είναι ένα κόμμα που η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση έχει… συνηθίσει να έχει απέναντι της. Με τους Πράσινους ο ΣΥΡΙΖΑ κάθεται σε διπλανά έδρανα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά με το FDP τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν σε εφιάλτη για την Ελλάδα, με την ελληνική κυβέρνηση να λέει Σόιμπλε και να κλαίει…
Κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, το FDP είχε μια σαφή στάση απέναντι στην Ελλάδα: Όχι στην ελάφρυνση του χρέους και αν υπάρξει, τότε να υπάρξει και Grexit. Τη Δευτέρα, ο ηγέτης ο Lindner περιέγραψε τις κόκκινες γραμμές του κόμματος για την ένταξή του στον συνασπισμό της Τζαμάικα επαναλαμβάνοντας την παραπάνω θέση. Εάν γίνει μείωση χρέους για την Ελλάδα, όπως προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να λύσουμε τελικά το πρόβλημα. Τότε, θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους αλλά η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, να εκδώσει το δικό της νόμισμα, το οποίο θα μπορεί να υποτιμήσει και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στον τουρισμό.”
Σε μία προηγούμενη συνέντευξή του τον Ιούνιο, ο Lindner είχε προτείνει πως εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της τότε θα μπορούσε να υπάρξει προσωρινό Grexit αλλά όχι έξοδος από την ΕΕ.« Η μείωση του χρέους χωρίς τη Grexit θα προκαλούσε ηθικό κίνδυνο, καθώς και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου θα απαιτούσαν το ίδιο προνόμιο», όπως έχει δηλώσει. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Lindner είναι ένα από τα φαβορί για την θέση του ΥΠΟΙΚ.
Ένα από τα βασικά στελέχη του FDP, o Alexander von Lambsdorff (του οποίου ο θείος Otto Graf Lamsdorff ήταν υπουργός οικονομικών το 1977 – 1982) είχε απειλήσει πρόσφατα την Ελλάδα και πρότεινε να φύγει καλύτερα από την ευρωζώνη πριν παρασύρει και άλλες χώρες.
Το θέμα είναι ότι με περισσότερους από 180 βουλευτές στο γερμανικό κοινοβούλιο (94 από το AfD, 80 από το FDP και τους υποστηρικτές Grexit από το CDU / CSU) τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ελλάδα με το νέο γερμανικό συνασπισμό – ανεξάρτητα από το πώς θα προσπαθήσουν οι Πράσινοι να κρατήσουν τις ισορροπίες.
Επίσης, οι διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό πιθανότατα να επεκταθούν μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για την Ελλάδα να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το FDP μεταφράζεται ως απόρριψη οποιωνδήποτε σχεδίων για έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης ή ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για την παροχή δανείων έκτακτης ανάγκης.
«Φοβούμαι ότι η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν συμφωνούν σε νέα πακέτα χρημάτων για να δημιουργήσουν τεράστιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις – αυτό δεν θα συμβεί με μας στην κυβέρνηση. Όλα όσα συμβαίνουν προς την κατεύθυνση της μεταφοράς κεφαλαίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε πρόκειται για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης ή μία τραπεζική ένωση, αποτελούν κόκκινη γραμμή για εμάς» δήλωσε πρόσφατα ο Lindner στο περιοδικό Der Spiegel, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, τονίζοντας ότι το κόμμα του αρνείται να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό που δεν περιλαμβάνει σκληρή γραμμή για την Ευρώπη.
Σόιμπλε θα λένε και θα κλαίνε. Όλοι! Ποιος το περίμενε…
Facebook Comments