Η Citigroup σε νέο της note αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος της ΕΕ στο ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σχετικά με τον “συμβιβασμό” μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ.  Ο κ. Τόμσεν την Πέμπτη, χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το σχέδιο της ΕΚΤ για τα stress test των ελληνικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη μια πλήρη αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) πριν από το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018. To ΔΝΤ ανέφερε τον Ιούλιο ότι τον Ιούλιο οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα “μαξιλάρι” για την αντιμετώπιση των NPLs. Το ΔΝΤ δήλωσε την Πέμπτη ότι η εστίασή του στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής είναι στο να οικοδομηθεί μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τον τρόπο αντιμετώπισης του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο κ. Tόμσεν τόνισε ότι το Ταμείο δεν βλέπει προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα και επαίνεσε τις “πρωτοφανείς” δημοσιονομικές προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Όπως σχολιάζει η Citi, έχουν απομείνει σχεδόν 20 δισ. ευρώ στο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών είναι εξαιρετικά υψηλός (σχεδόν 40%, σύμφωνα με την ΕΚΤ) και δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τρίτη αξιολόγηση, που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, θα επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα. Οι συγκρούσεις μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας θα μπορούσαν να αυξηθούν και πάλι τους ερχόμενους μήνες σε αυτό και σε άλλα σημεία, αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτά θα οδηγήσουν σε σημαντικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις διάσωσης.

Η Citigroup σημειώνει επίσης ότι η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα επιστρέφει σε επίπεδα πριν από την κρίση του 2015, με την κύρια βελτίωση τους τελευταίους μήνες να καταγράφεται από τους καταναλωτές, καθώς η αβεβαιότητα μειώθηκε μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης.

Αυτό στρώνει τον δρόμο για την σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα τονώσουν με σημαντική ρευστότητα την εγχώρια οικονομία.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments