Η χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε εμφατικά ότι από τις εξελίξεις στην Ουκρανία αυτή που αναμένεται να πληγεί περισσότερο είναι η Ευρώπη. Αυτό είναι ολοφάνερο από τις χθεσινές μεγάλες απώλειες που δέχθηκαν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Αντίθετα στην Αμερική, οι επενδυτές έδειξαν ότι μπορούν να ελέγξουν το παιχνίδι.

  • Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναμένεται να είναι αυτές που θα καθορίσουν το επενδυτικό συναίσθημα στις επόμενες συνεδριάσεις.
  • Η RBA, διατήρησε τα επιτόκια του δολαρίου Αυστραλίας στο 2,50% με τα σχόλια να είναι επιβεβαιωτικά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
  • Σύμφωνα με την RBA, η ισοτιμία του AUD εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, συγκριτικά με τα ιστορικά επίπεδα.
  • Πηγές από την ΕΚΤ αναφέρουν ότι έχει ήδη υπάρξει πλήρης ομοφωνία όσον αφορά τον τερματισμό της «αποστείρωσης» των αγορών ομολόγων.
  • Ευρώ και στερλίνα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τα δυο νομίσματα δεν έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
  • Ο δείκτης κατασκευών PMI στην Αγγλία είναι η σημαντικότερη ανακοίνωση της ημέρας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χαμηλότερη μέτρηση.

Ανάλυση αγοράς

DAX (#FDXH4) Άνοιγμα: 9.523,5 Υψηλό: 9.544,5 Χαμηλό: 9.322,0 Κλείσιμο: 9.348,0

Ο γερμανικός δείκτης έκλεισε με απώλειες πάνω από 3,00% κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας και αυτό είναι φυσιολογικό αφού η Γερμανία και γενικά η Ευρωζώνη είναι, σε μεγάλο βαθμό, ενεργειακά εξαρτημένη από τη Ρωσία. Οι χθεσινές πιέσεις «εξαέρωσαν» ένα πολύ μεγάλο μέρος της επιθετικής ανόδου του δείκτη, που είχε προηγηθεί. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη της κρίσης στην Ουκρανία και οι ροές αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Αν ανακοινωθεί κάποια οπισθοχώρηση των Ρώσων και ανοίξει ο δρόμος της διπλωματίας,  τότε ο DAX  θα καταφέρει να επανέλθει σε ανοδική τροχιά. Αυτό θα επιβεβαιωθεί μόνο όταν ο δείκτης κλείσει πάνω από τις 9.544 μονάδες. Σε διαφορετική περίπτωση, οι επενδυτές αναμένεται να πιέσουν προς τις προηγούμενες στηρίξεις.

Στηρίξεις             Αντιστάσεις

9.350                     9.450
9.300                     9.510
9.240                     9.560
9.200                     6.620

Facebook Comments