Στο 1,7% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, από 1,8% τον Φεβρουάριο. Η απομάκρυνση του τιμαρίθμου από το όριο του 2% διευκολύνει την ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων, προκειμένου να βοηθηθούν οι οικονομίες να εξέλθουν από την ύφεση. Ήδη, πάντως, τα επιτόκια είναι εξαιρετικά χαμηλά (0,75%) και μια νέα μείωση είναι αμφίβολο αν θα διαφοροποιήσει ουσιαστικά το κόστος δανεισμού στις οικονομίες.

Μείωση των επιτοκίων στο 0,5% θα μπορούσε, πάντως, να αντισταθμίσει μέρος των πιέσεων από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου στις μεγάλες οικονομίες του Νότου. Σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού του ιταλικού δημοσίου «περνάει» στις επιχειρήσεις κατά 30%-40% εντός τριμήνου και κατά 50%-60% εντός εξαμήνου. Αν, δηλαδή, η ΕΚΤ μείωνε σήμερα τα επιτόκια στο 0,5%, θα αντιστάθμιζε αύξηση του ιταλικού spread κατά 150 μ.β. το επόμενο τρίμηνο.

Στην αγορά, πάντως, δεν προεξοφλείται κάποια μεταβολή στα επιτόκια.

Ενίσχυση

Το ευρώ ενισχύθηκε χθες ελαφρώς έναντι του δολαρίου αλλά αυτό αποδόθηκε στα αρνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία ADP, τον Μάρτιο δημιουργήθηκαν 158.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για 200.000 θέσεις. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση του τελευταίου πενταμήνου. Μεγαλύτερη των προβλέψεων ήταν και η υποχώρηση του δείκτη ISM για το κλίμα στον κλάδο υπηρεσιών. Από 56 μονάδες τον Φεβρουάριο, οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 55,8 μονάδες τον Μάρτιο, αλλά τελικά αυτός διαμορφώθηκε στις 54,4 μονάδες.

Τα αρνητικά αυτά στοιχεία προκάλεσαν ρευστοποιήσεις και στη Wall Street, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να απομακρυνθούν από τα επίπεδα-ρεκόρ όπου βρέθηκαν κατά την προχθεσινή συνεδρίαση. Στο μέσον της συνεδρίασης, ο S&P-500 κατέγραφε απώλειες 0,8% και ο Dow Jones 0,45%.

Facebook Comments