Οι τράπεζες παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις
Το θέμα των τραπεζών αποτελεί το «υπ αριθμόν ένα πρόβλημα» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα
Το θέμα των τραπεζών αποτελεί το «υπ αριθμόν ένα πρόβλημα» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα
Αυτό επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας, ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να μεταφέρει το πρόβλημα στη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ως συμβιβαστική λύση, να εξαιρεθούν από την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έως ότου ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests (έως το τέλος του έτους). Στο συγκεκριμένο μεσοδιάστημα, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης με βάση τα αποτελέσματα της Τραπέζης της Ελλάδος, και, εάν τυχόν υπάρξουν ανάγκες για επιπλέον κεφάλαια μετά τα ευρωπαϊκά stress tests, θα υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί ότι έως τότε δεν θα «πειράξει» τα χρήματα που βρίσκονται στο ΤΧΣ και ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ (11 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 3 δισ. ευρώ σε ρευστό). Στόχος είναι να αποδεσμευθεί το ζήτημα των τραπεζών από τα υπόλοιπα της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η αποδέσμευση της δόσης.
Ο κ. Στουρναρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ότι αυτό που προσπαθούμε είναι μέχρι το βράδυ του Σαββάτου να έχουμε, αν όχι μια τελική συμφωνία, μια καλή έκθεση προόδου που να δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε αμέσως μετά.
«Αγεφύρωτο δεν είναι τίποτα, προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διάφορες μας», πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετατόπισης του ζητήματος των τραπεζών στην έκθεση, δηλαδή στο review, απάντησε λέγοντας ότι εμείς έχουμε τις θέσεις μας και θα τις εκφράσουμε.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε πως «τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ένα θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό».
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Τρόικα κινείται σε ένα επίπεδο υπηρεσιακό σε πολύ μεγάλο βαθμό, για να τονίσει ότι «δεν θέλουμε πολιτικές χάρες, θέλουμε μια υπεύθυνη πολιτική προσέγγιση που να κατανοεί τα δεδομένα, με αυστηρότητα οικονομική και τεχνική, αλλά να κατανοεί και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η Ευρώπη».
Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει συμφωνία, είπε ότι ελπίζει πως θα γίνει το ταχύτερο δυνατό και πως αυτή έχει νόημα σε σχέση με τις δόσεις του Μαΐου και πως έχει νόημα να μην επηρεάζει την ψυχολογική ατμόσφαιρα και την οικονομική ψυχολογία στην Ελλάδα, την οποία εκτίμησε πως «δεν την επηρεάζει».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν έχουμε καμία απόσταση με την Τρόικα στο θέμα των τραπεζών, γιατί στο θέμα αυτό υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και εγγυήσεις».
Όπως τόνισε, «υπάρχει η αρμοδιότητα της ΕΚΤ και της κεντρικής τράπεζας κάθε χώρας, δηλαδή της ΤτΕ» και πως «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αρμοδιότητα που έχει ο διοικητής της ΤτΕ να ασκεί την εποπτεία και να καθορίζει τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες». Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι «έχουμε στη διάθεσή μας επαρκέστατους πόρους λόγω του δανείου που έχουμε πάρει και του αποθέματος που έχουμε, άρα οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και βρίσκονται σε προνομιακή κατάσταση σε σχέση με τις τράπεζες πολλών ευρωπαϊκών χωρών» και ότι «άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
«Θέλουμε, όμως, να γίνουν όλα με απόλυτη διαφάνεια, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να λειτουργήσουν στο να βοηθήσουν την οικονομία, τις επενδύσεις, να ρυθμίζουν τα δάνεια των ανθρώπων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να κινηθεί ο τροχός της οικονομίας», συνέχισε, για να σημειώσει πως «άρα λοιπόν δεν νοείται διαφωνία στα θέματα αυτά, γιατί υπάρχουν καθορισμένες αρμοδιότητες» και ότι «άρα θα βρεθεί λύση».
Για το εάν η κυβέρνηση ζητεί πίστωση χρόνου για τα εκκρεμή ζητήματα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν είναι θέμα χρόνου και πως γίνεται διεθνώς μια συζήτηση χωρίς αρχή, μέση και τέλος, καθώς «δεν μπορείς να βάζεις στην ίδια μεριά της πλάστιγγας τις τράπεζες και το γάλα που είναι βέβαια πολύ σημαντικό για την κτηνοτροφία», όπως και δεν μπορείς να βάζεις στην ίδια ζυγαριά το γάλα που είναι το μοντέλο ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και το πώς θα γίνει η αγορά βιβλίου.
Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δρομολογηθούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, η ανακοίνωση των οποίων αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου.
Facebook Comments