Ανησυχητική η νεανική ανεργία στην Ιταλία – πάνω από το 30%
Η νεανική ανεργία στην Ιταλία, εδώ και έξι χρόνια, είναι σταθερα πάνω από 30%
Η νεανική ανεργία στην Ιταλία, εδώ και έξι χρόνια, είναι σταθερα πάνω από 30%
Ο Λούκα Παολάτσι, επικεφαλής οικονομολόγος του συνδέσμου εργοδοτών Confindistria, δηλώνει πως η μετανάστευση των νέων κοστίζει στην Ιταλία το 1% του ΑΕΠ της και συμπληρώνει πως «εδώ μιλάμε για μια πραγματική κρίση».
Η νεανική ανεργία παίρνει τέτοιες διαστάσεις στην Ιταλία που ακόμα και ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε χθες στο θέμα στην ομιλία του στην Μπολόνια:
«Η ανεργία των νέων και όσων δεν μπορούν να βρουν δουλειά είναι προβλήματα τα οποία δεν μπορούμε να συνηθίσουμε. Δεν μπορούμε να επαφιόμαστε μόνο στις στατιστικές και αυτός είναι ο πειρασμός. Η καταπολέμηση της φτώχειας περνάει σε μεγάλο βαθμό μέσα από την εργασία. Θα πρέπει να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη να βρουν δουλειά και αξιοπρέπεια. Η οικονομική κρίση έχει μια διάσταση ευρωπαϊκή και παγκόσμια. Και όπως ξέρουμε είναι μια κρίση ηθικής και ανθρωπισμού».
Υποσχέσεις του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι φαίνεται να έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο επόμενος προϋπολογισμός προβλέπει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε αυτές να απασχολούν νέους.
Υπάρχουν σκέψεις να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για όσες επιχειρήσεις απασχολούν εργαζόμενους κάτω από μια ηλικία. Παράλληλα, η κυβέρνηση σκέφτεται να δώσει κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση σε μισό εκατομμύριο δημοσίους υπάλληλους ώστε τις θέσεις να τις αναλάβουν νέοι.
Ωστόσο οι επικριτές των μέτρων αυτών επισημαίνουν πως, εάν δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους, θα έχουν επίσης κίνητρο να απολύουν μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους. Οι υποσχέσεις του Τζεντιλόνι για περισσότερες θέσεις εργασίας μοιάζουν πάντως προεκλογικές, μια και εκτιμάται ότι οι εκλογές μπορεί και να μην αργήσουν.
Μαζί με τους γονείς
Μια εταιρεία οικονομικών συμβούλων είχε κάνει πρόσφατα μια πολύ ρηξικέλευθη πρόταση: εύποροι συνταξιούχοι να καταβάλλουν έναν ειδικό φόρο, ο οποίος να χρηματοδοτεί μέτρα για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας.
Μελέτες δείχνουν ότι μέχρι το 2004 οι γονείς στην Ιταλία στήριζαν τα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των 20. Μέχρι το 2020 η ηλικία αυξάνεται στα 38 ενώ μέχρι το 2030 οι γονείς θα συντηρούν τα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των 48.
Πολλοί από αυτούς καταφέρνουν να επιβιώσουν μόνο και μόνο γιατί κερδίζουν «μαύρα» ένα επιπλέον εισόδημα και διότι είναι κοινωνικά αποδεκτό ακόμα και στην ηλικία των 30 να ζουν μαζί με τους γονείς.
Τέλος, ο Μασιμιλιάνο Βαλέρι, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών Cencis, διαπιστώνει πως υπάρχει μεγάλη υπογεννητικότητα, οι νέοι είναι λιγότεροι, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι που αγωνίζονται για τις συντάξεις τους να έχουν σήμερα μεγαλύτερη πολιτική επιρροή.
Facebook Comments