Έχουμε ακούσει τα “περί δικαίου αίσθημα” και αν ανοίξουμε ένα λεξικό για να δούμε τι σημαίνει το “κοινό περί δικαίου αίσθημα” θα διαβάσουμε ότι είναι: σύνολο κανόνων γραπτών ή άγραφων που ρυθμίζουν την κοινωνική ζωή, τις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών καθώς και μεταξύ ιδιωτών και κράτους. Αυτό δηλαδή που είναι σύμφωνο με τις αρχές της ηθικής και της δικαιοσύνης.

Δυστυχώς αμέσως μετά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ, που κόστισε την «ζωή» του Σαρωνικού, καμία ηθική ή ποινική δικαίωση δεν υπάρχει. Και να εξηγηθούμε …

Ο κρατικός μηχανισμός, σύμφωνα με Κουρουμπλήδες, Σαντορινιούς και αρχηγούς λιμενικού, λειτούργησε άψογα. Ο ιδιώτης έκανε ότι μπορούσε και όπως υποστήριξε αυτά συμβαίνουν και ότι το πλοίο καλώς έπλεε. Οι δήμαρχοι Σαλαμίνας και νοτίων κάνουν λάθος δεν υπάρχει ρύπανση. Κολυμβητές και ψάρια να κάνουν μπάνιο άφοβα στον Σαρωνικό και να μην βλέπουν την μαύρη προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης. Όλα και όλοι καλά και ζήσαμε εμείς καλά και οι άρχοντες καλύτερα!

Μόνο που στη  συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπάρχει καλό τέλος και το παραμύθι έχει δράκο… Όταν η δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της καταλάβουν το τεράστιο οικολογικό και οικονομικό έγκλημα που έχει διαπραχθεί, το μέγεθος της ανευθυνότητας των αρμόδιων, το γιατί χορηγούνται άδειες να πλέουν σάπια και υπέργηρα σλέπια, το πως λειτούργησαν οι κρατικοί υπάλληλοι, ο ιδιώτης και εν μέρη οι πολιτικοί , τότε δεν θα μείνει μόνοπ0 με την ελπίδα η κοινωνίας αλλά θα αποδοθεί δικαιοσύνη  στην πράξη.

Ωστόσο έως τότε αποζημίωση δεν μπορούν να καταβληθούν στους πληγέντες, μπορεί να υπάρχουν συνομιλίες και επαφές σχετικά με τη διαδικασία των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου, αλλά οι  εκπρόσωποι του Διεθνούς Ταμείου Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από πετρέλαιο «ΙΟPC» ξεκαθαρίζουν ότι όταν αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη μόνο τότε θα ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό. Γιατί αν αποδειχθεί ότι προκύπτει δόλος, δε θα φτάσει ούτε ένα ευρώ του ταμείου στην χώρα. Και τελικά κανείς δεν θα πληρώσει για την ζημιά …

Facebook Comments