Ο γερμανικός αθλητισμός απέναντι στο AfD
Η είσοδος του ακροδεξιού κόμματος AfD ως τρίτης δύναμης στη γερμανική βουλή δεν αφήνει αδιάφορους τους εκπροσώπους του γερμανικού αθλητισμού
Η είσοδος του ακροδεξιού κόμματος AfD ως τρίτης δύναμης στη γερμανική βουλή δεν αφήνει αδιάφορους τους εκπροσώπους του γερμανικού αθλητισμού
Μετά την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως τρίτης δύναμης στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag), εκπρόσωποι του γερμανικού αθλητισμού εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο να γίνουν στόχος ακροδεξιών προκλήσεων. «Θα προσπαθήσουν να βρουν βήμα έκφρασης. Ο αθλητισμός προσφέρει αυτή τη δυνατότητα σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό», δήλωσε η Ντάγκμαρ Φράιταγκ, πρόεδρος της επιτροπής Αθλητισμού της Bundestag. «Ο αθλητισμός τόσο στη μαζική μορφή του όσο και ο πρωταθλητισμός λειτουργεί ως ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο ενσωμάτωσης. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να προστατέψουμε αυτή την ιδιότητα του αθλητισμού από ρατσιστικές αιτιάσεις. Σε αυτήν την προσπάθεια ελπίζω να επιδειχθεί αλληλεγγύη από όλο το κομματικό φάσμα», υπογράμμισε η Ντάγκμαρ Φράιταγκ.
Η Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θέλει ως εκ τούτου να αποτρέψει πολιτικά το ενδεχόμενο να αναλάβει κάποιος βουλευτής του AfD κάποια από τις ηγετικές θέσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή Αθλητισμού της επόμενης Bundestag. «Θεωρώ ότι δεν μπορεί να επιβάλει κανείς κάτι τέτοιο στις εθνικές μας ομάδες, στις οποίες είναι ενεργοί αθλητές με διαφορετική καταγωγή, χρώμα δέρματος και θρησκεία», τονίζει η πρόεδρος της επιτροπής Αθλητισμού, διαμηνύοντας ότι «οι ρατσιστές δεν μπορούν να παίξουν κανέναν θετικό ρόλο στον χώρο του αθλητισμού».
Ισχυρό μήνυμα κατά των διακρίσεων
Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από έναν χρόνο ο ένας εκ των δύο κορυφαίων υποψηφίων του AfD στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές Αλεξάντερ Γκάουλαντ είχε σχολιάσει για τον γερμανό διεθνή ποδοσφαιριστή Ζερόμ Μπόατενγκ με καταγωγή από τη Γκάνα ότι «οι άνθρωποι μπορεί να τον θεωρούν καλό ποδοσφαιριστή, αλλά δεν θέλουν κάποιον σαν τον Μπόατενγκ ως γείτονα». Η Μπέατρις φον Στορχ, επίσης ηγετικό στέλεχος του AfD, είχε σχολιάσει μέσω twitter αμέσως μετά τον αποκλεισμό της γερμανικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο EURO 2016 ότι «ίσως την επόμενη φορά θα πρέπει να αγωνιστεί και πάλι η γερμανική ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ», αφήνοντας αιχμές για την καταγωγή πολλών γερμανών διεθνών.
«Το AfD άφησε για πολύ καιρό τον αθλητισμό έξω από την ατζέντα της», παρατήρησε ο Μαξ Χάρτουνγκ, γερμανός ξιφομάχος και εκπρόσωπος των αθλητών στη Γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή. Εκτίμησή του είναι ότι «οι βουλευτές του κόμματος θα κάνουν τις σκέψεις τους και για τον αθλητισμό και θα πρέπει να περιμένουν αντίστοιχες δηλώσεις». Ο γερμανός αθλητής δηλώνει έτοιμος να αντικρούσει πιθανές προκλήσεις με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, τονίζοντας ότι στόχος του είναι παραμείνει ο αθλητισμός ένας χώρος απαλλαγμένος από διακρίσεις θρησκείας, κουλτούρας και καταγωγής.
Στο πλευρό του Μαξ Χάρτουνγκ τάσσεται και ο πρόεδρος της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής Άλφονς Χέρμαν, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα, τονίζοντας ότι «για εμάς στον αθλητισμό δεν έχει σημασία από πού κατάγεται κάποιος, αλλά που θέλει να φτάσεις και τι είναι έτοιμος να δώσει για να το πετύχει». Όπως υπογράμμισε, το χρώματα του δέρματος, η καταγωγή και η θρησκεία δεν είναι αποφασιστικής σημασίας. «Αυτό πιστεύουμε και γι αυτό παλεύουμε…», τόνισε ο Άλφονς Χέρμαν.
Facebook Comments