Citi: Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά φαίνονται πολύ αισιόδοξες…
Σύμφωνα με αυτά που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, η ανάπτυξης του ΑΕΠ θα αγγίξει το 1,8% το 2017 και το 2,4% 2018
Σύμφωνα με αυτά που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, η ανάπτυξης του ΑΕΠ θα αγγίξει το 1,8% το 2017 και το 2,4% 2018
Ο προϋπολογισμός για το 2018 προβλέπει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, ανταλλαγές ομολόγων του PSI και πιθανή συσσώρευση ενός “μαξιλαριού” ρευστότητας-ασφαλείας από τα χρήματα του πακέτου διάσωσης, σημειώνει η Citigroup σε νέο της report.
Σύμφωνα με αυτά που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, η ανάπτυξης του ΑΕΠ θα αγγίξει το 1,8% το 2017 και το 2,4% 2018. Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα – η βασική παράμετρος για τη διατηρησιμότητα του δημόσιου χρέους – φαίνεται να αυξάνεται στο 3,6% του ΑΕΠ το 2018, 0,1% του ΑΕΠ υψηλότερα από τον στόχο του μνημονίου.
Παράλληλα, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 αναμένεται να ξεπεραστεί σε σημαντικό βαθμό, φθάνοντας στο 2,2% του ΑΕΠ έναντι του στόχου του 1,75%. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει αυτήν την υπέρβαση για την στοχοθετημένη υποστήριξης των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών, με μέτρα ύψους περίπου 0,7% του ΑΕΠ που θα παραδοθούν το 2018.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει επίσης, όπως σημειώνει η Citi, ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στις υποσχέσεις φορολογικών περικοπών τα επόμενα χρόνια καθώς η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ θα επιτρέψει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Η στρατηγική διαχείρισης χρέους του 2018 θα περιλαμβάνει νέες εκδόσεις ομολόγων και ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων του PSI, με στόχο την αποκατάσταση επαρκούς ρευστότητας στην ελληνική αγορά ομολόγων.
Επίσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει δάνεια από το υφιστάμενο πακέτο διάσωσης στο τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018, προκειμένου να δημιουργήσει αποθέματα μετρητών για “καθαρή έξοδο” από το μνημόνιο.
Όπως σχολιάζει η Citi, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά, οι οποίες κινούνται σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος διάσωσης, εξακολουθούν να φαίνονται πολύ αισιόδοξες, αν και η οικονομία ανακάμπτει και το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώνεται.
Ωστόσο, η πολιτική δέσμευση για το τέλος του ελληνικού έπους των μνημονίων το 2018 είναι ξεκάθαρη, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τους διεθνείς πιστωτές.
Η εκταμίευση πρόσθετων δανείων πριν από το τέλος του προγράμματος, το cash buffer, (αν θα υπάρχουν αρκετά μεγάλα ποσά διαθέσιμα από τα 86 δισ. ευρώ), αν και πολιτικά δύσκολη για τους δανειστές, θα παρείχε ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα στην πλήρη χρηματοδότησή της από τι αγορές κατά τα επόμενα χρόνια.
Facebook Comments