Goldman: Fund $600 εκατ. για γυναίκες επιχειρηματίες
Κλιμακώνοντας το φιλανθρωπικό της έργο, η Goldman Sachs συνεργάζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα στην ίδρυση ταμείου στήριξης 100.000 γυναικών
Κλιμακώνοντας το φιλανθρωπικό της έργο, η Goldman Sachs συνεργάζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα στην ίδρυση ταμείου στήριξης 100.000 γυναικών
Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman, Lloyd Blankfein, και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Kim, θα παρουσιάσουν επισήμως το σχέδιο στην Ουάσιγκτον. Η επενδυτική τράπεζα της Wall Street θα διαθέσει αρχικό κεφάλαια 50 εκατ. δολ. για το ταμείο και η International Finance Corporation της Παγκόσμιας Τράπεζας επιπλέον 100 εκατ. δολάρια.
Η κοινοπραξία αυτή προστίθεται στο πρόγραμμα 10.000 Γυναίκες της Goldman, που προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης από το 2008. Ερευνες που έχουν γίνει μεταξύ συμμετεχόντων στα προγράμματα, αποκαλύπτουν ότι υπάρχει ανάγκη τόσο για ρευστό όσο και για παροχή συμβουλών, ενώ έρευνα της IFC-McKinsey έχει εντοπίσει ένα έλλειμμα $260-$320 δισ. στην πρόσβαση των γυναικών επιχειρηματιών σε δάνεια.
Οι μεγάλες φιλανθρωπικές δωρεές της Goldman –το 2012 έκανε το 4ο μεγαλύτερο εταιρικό φιλανθρωπικό έργο στις ΗΠΑ με 241 εκατ. δολ.- έχει δημιουργήσει πάντως το εξής ερώτημα: Είναι πράγματι αλτρουϊστικά τα κίνητρα της επενδυτικής τράπεζας ή μήπως προσπαθεί να αναβαθμίσει το «ίματζ» της μετά τα επάλληλα πλήγματα εξαιτίας της κρίσης;
Ο ίδιος ο κ. Blankfein δήλωσε, όσον αφορά την πρόσφατη επένδυση: «Θέλουμε να κάνουμε κάτι που είναι εμπορικό, που έχει θετικό αντίκτυπο που επιβεβαιώνει τα πιστεύω μας: Ότι οι αγορές είναι σημαντικές και δουλεύουν.» Πρόσθεσε ότι η τράπεζα έχει και εγωιστικά κίνητρα: Τα προγράμματα αυτού του είδους κάνουν το προσωπικό να νοιώθει όμορφα και ενισχύουν την εταιρική κουλτούρα. «Η εταιρική κουλτούρα μας ήταν που προστάτευσε την επιχείρηση κατά την διάρκεια της κρίσης. Ημασταν η εταιρία που από πολλές απόψεις υπέστη τις μεγαλύτερες πιέσεις για το μεγαλύτερο διάστημα και βγήκαμε από την κρίση οι πλέον σταθεροί. Πώς, δηλαδή, συνέβη αυτό;»
Αποκάλυψε μάλιστα ότι στην διάρκεια των «δύσκολων» χρόνων, είχε ρωτήσει τους συναδέλφους του μήπως προτιμούν να ανασταλεί το πρόγραμμα GS Gives που προσφέρει φιλανθρωπικές δωρεές εκ μέρους των εργαζομένων της τράπεζας, και να μοιραστούν τα χρήματα σε bonus. «Μετά τις απαντήσεις, επιλέξαμε να μην το κάνουμε. Στον κόσμο αρέσει το πρόγραμμα και ό,τι εκπροσωπεί.»
Απαντώντας σε ερώτηση, μήπως η συνεισφορά της Goldman είναι «σταγόνα στον ωκεανό» σε σύγκριση με τις ανάγκες και το μέγεθος του ελλείμματος, η Nena Stoiljkovic, αντιπρόεδρος του IFC δήλωσε: «Για εμάς η Goldman προσθέτει την φωνή του ιδιωτικού τομέα.» Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή της επενδυτικής τράπεζας θα ενθαρρύνει περισσότερες δωρεές από επιχειρήσεις και κεφάλαια από χώρες όπως η Βρετανία και ο Καναδάς.
«Για εμένα, όσο περισσότεροι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τόσο καλύτερα… Το θέμα δεν είναι το χρήμα. Είναι η προώθηση του σκοπού.»
Facebook Comments