Οι σοβαρές πολιτικές εξελίξεις στην Καταλονία προκαλούν ανησυχία και στους εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας. Η αβεβαιότητα που γεννά η προσπάθεια της καταλανικής κυβέρνησης να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία έχει ήδη οδηγήσει ισπανικές τράπεζες στην απόφαση να μεταφέρουν την έδρα τους από την Καταλονία.

«Η κατάσταση στην Ισπανία ανησυχεί τους γερμανούς επιχειρηματίες», δήλωσε ο πρόεδρος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Χονδρικού Εμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών (BGA) Χόλγκερ Μπίνγκμαν στο πρακτορείο Reuters. Όπως επισήμανε, η πολιτική αστάθεια μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας θέτει σε κίνδυνο την οικονομία και έχει επιπτώσεις στις επενδύσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι επισημάνσεις του Φόλκερ Τράιερ, επικεφαλής Εξωτερικού Εμπορίου στο Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DHIK). Όπως υπογραμμίζει, «η Ισπανία έχει μόλις ανακάμψει από μια βαθιά οικονομική και διαρθρωτική κρίση (…) Η διάχυτη αβεβαιότητα για το αν η Καταλονία θα εξακολουθήσει να αποτελεί τμήμα της Ισπανίας και της ΕΕ προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας στους γερμανούς επιχειρηματίες».

Ο οικονομολόγος Έκαρντ Βερτς, συντονιστής ερευνών του think tank Barcelona Centre for International Affairs, τόνισε στο περιοδικό Spiegel ότι «εάν οι επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα εισέλθουν σε μια διαρκώς ασαφή νομική κατάσταση, τότε πολλές θα εγκαταλείψουν την περιοχή».

Η οικονομικά σπουδαιότερη περιοχή για τη Γερμανία στην Ισπανία

Η SEAT, θυγατρική αυτοκινητοβιομηχανία του γερμανικού κολοσσού Volkswagen, έχει τα κεντρικά της στο Μαρτορέλ, κοντά στη Βαρκελώνη, και απασχολεί πάνω από 14.500 υπαλλήλους σε τρεις μονάδες παραγωγής που βρίσκονται όλες στην περιφέρεια της καταλανικής πρωτεύουσας. Σε ερώτηση της DW, η SEAT απάντησε ότι η εταιρεία έχει βαθιές ρίζες στη Βαρκελώνη, την Καταλονία και την Ισπανία και ταυτόχρονα είναι μια διεθνής επιχείρηση με παγκόσμιο όραμα. Η εταιρεία παρατηρεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Καταλονία, αλλά αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το αν σκοπεύει να προβεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές.

Η Καταλονία είναι από οικονομικής άποψης η πιο σημαντική περιοχή της Ισπανίας για τη Γερμανία. Περί τις 1000 γερμανικές επιχειρήσεις έχουν παραρτήματα στην καταλανική περιφέρεια. Σε όλη την Ισπανία υπάρχουν, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), περίπου 1600 γερμανικές επιχειρήσεις. Οι γερμανικές επιχειρήσεις με τον υψηλότερο τζίρο στην Καταλονία είναι η SEAT, οι όμιλοι χημικών Bayer και BASF και η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl. Την ίδια ώρα περισσότερες από 400 καταλανικές επιχειρήσεις έχουν παραρτήματα στη Γερμανία.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στην Καταλονία. Μόνο το 2013 επενδύθηκαν 900 εκατομ. ευρώ, κυρίως στη φαρμακοβιομηχανία. Η Γερμανία εξήγαγε το 2015 προϊόντα αξίας περίπου 14 δις ευρώ στην Καταλονία. Αυτό αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών γερμανικών εξαγωγών προς την Ισπανία. Αντιστρόφως περίπου το 12% των καταλανικών εξαγωγών κατευθύνονται προς τη Γερμανία.

Σε περίπτωση που αποσχιστεί η Καταλονία από την Ισπανία, όπως όλα δείχνουν θα αναγκαστεί να αποχωρήσει και από την ΕΕ. Έτσι η περιοχή θα έχανε την πρόσβασή της στην ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ και μαζί με αυτήν και σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως την απουσία τελωνειακών δασμών. Έτσι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Καταλονία θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με πρόσθετα γραφειοκρατικά εμπόδια και επιπλέον δαπάνες. Το ακριβές κόστος μιας καταλανικής ανεξαρτητοποίησης δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή την ώρα. Σίγουρα θα εξαρτηθεί πάντως από τη μελλοντική σχέση μιας ανεξάρτητης Καταλονίας με την ΕΕ.

Facebook Comments