«H Ελλάδα απειλείται με νέο προσφυγικό χάος»
Στην αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα της Handelsblatt
Στην αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα της Handelsblatt
«H Ελλάδα απειλείται με ένα νέο προσφυγικό χάος» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το ρεπορτάζ της η Handelsblatt. «”Η αβεβαιότητα μας πνίγει, μας σκοτώνει”. Λόγια μιας 29χρονης γυναίκας από τη Συρία, η οποία εδώ και μήνες βρίσκεται εγκλωβισμένη σε έναν καταυλισμό στη Λέσβο, επιβεβαιώνει η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα. Η προσφυγική κρίση φαίνεται να είχε ξεχαστεί, τώρα όμως επιστρέφει. Μέρα με την ημέρα έρχονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με πλαστικές βάρκες από τις τουρκικές ακτές. Τον Ιούνιο ήταν περίπου 2.000, τον Αύγουστο ήταν 3.600 και τον Σεπτέμβριο ήταν 5.000. Από τις αρχές Οκτωβρίου κατέφθασαν περίπου 1.700. Και μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη αυτή την εβδομάδα ήταν 440. Είναι πολλοί λιγότεροι από το 2015 που είχε κορυφωθεί η προσφυγική κρίση, αλλά ο αρμόδιος για τη μετανάστευση υπουργός Γιάννης Μουζάλας κάνει λόγο για ‘αξιοσημείωτη αύξηση»
Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σε μια ανοιχτή επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό κάνει λόγο για κατάσταση ‘έκτακτης ανάγκης στα νησιά. Και με αυτό οι δεν εννοούν μόνο τις ανεπαρκείς υποδομές και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ανησυχούν ιδιαίτερα ‘για την εξαιρετικά άσχημη ψυχική κατάσταση πολλών προσφύγων».
Η εφημερίδα επικαλείται την Τζέιν Γκριμς, επικεφαλής του προγράμματος ψυχικής υγείας των Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Σάμο και αυτά που της μεταφέρουν οι πρόσφυγες: «Είναι ντροπή. Κάθε μέρα οι ομάδες μας έρχονται σε επαφή με ασθενείς που τους λένε πως καλύτερα θα ήταν να πεθάνουν στις πατρίδες τους παρά να ζουν σαν φυλακισμένοι εδώ»
Η Ισπανία χρειάζεται διάλογο
Το θέμα βέβαια που κυριαρχεί στο γερμανικό Τύπο είναι οι αποσχιστικές προσπάθειες της Καταλονίας. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε πρωτοσέλιδο άρθρο της γράφει: «Αυτοί που έχουν αποσχιστικές τάσεις άφησαν την κρίση να κλιμακωθεί σε τέτοιο σημείο που κανένας λογικός πολιτικός δεν θα το έπραττε. Ο Πουτζντεμόντ στην ομιλία του την Τρίτη εμφανίστηκε δημοκρατικός και ειρηνιστής. Μέχρι σήμερα όμως δεν διαθέτει εντολή για τα όσα πράττει και φέρνει την περιοχή του σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις. Η καταλανική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη και η διαμάχη με τη Μαδρίτη θα μπορούσε να οδηγήσει στη βία».
Διαφορετική η τοποθέτηση της Frankfurter Rundschau: «Η Βαρκελώνη θα έπρεπε να αναγνωρίσει πως μια μεγαλύτερη αυτονομία στο πλαίσιο της Ισπανίας είναι αυτό που προσιδιάζει περισσότερο στη λαϊκή βούληση. Και η Μαδρίτη όμως θα έπρεπε να καταλάβει ότι τα κίνητρα πολλών Καταλανών δεν συνδέονται με ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές ταπεινώσεις».
Τέλος, η Süddeutsche Zeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Η πλειονότητα των Καταλανών γνωρίζει πολύ καλά πως ένα αυτόνομο, δικό τους κράτος δεν θα τους λύσει τα προβλήματα, όπως βαρύγδουπα υπόσχονται οι αυτονομιστές. Δεν πρόκειται όμως να τα παρατήσουν εύκολα όσο τα προβλήματα που δημιούργησαν παραμένουν. Αυτό που χρειάζεται η Ισπανία για να επιβιώσει είναι διαφάνεια, ειλικρίνεια και ανοιχτό διάλογο».
Facebook Comments