Χρειαζόμαστε μια νέα ηθική σχέση πολίτη-κράτους
O οικονομολόγος Κωνταντίνος Γκράβας σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις
O οικονομολόγος Κωνταντίνος Γκράβας σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις
O οικονομολόγος Κωνταντίνος Γκράβας σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις. Παρ’ ότι μη ειδικός κλήθηκε να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσε το θέμα αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15.
Όπως είπε είναι πολύ σημαντικό το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε μια συνταγματική δημοκρατία θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της φιλελεύθερης και της δημοκρατικής αρχής και να προστατεύονται δικαιώματα μειοψηφιών. Η προστασία της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου είναι αυτονόητη, ανέφερε και αποτελεί και θεμελιώδη αρχή στην οικουμενική διακήρυξη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ακόμα και για τι μειοψηφίες που φαίνεται στον πολύ κόσμο ότι απασχολεί πολύ λίγους.
Ωστόσο είναι εξαιρετικά τολμηρό και θέλει τις γνώμες των ειδικών για το ζήτημα της ηλικίας καθώς εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία να υπάρχει αυτή η δυνατότητα και μάλιστα τόσο απλά και η Βουλή πρέπει να βρει την καλύτερη δυνατή λύση.
Στα θέματα της πολιτικής, ανέφερε ότι κάθε κυβέρνηση και προ αλλά και μετά μνημονίων φροντίζει την κομματική της πελατεία και όλοι κρίνουμε αυστηρά έξω από τον χορό, αλλά όταν κάποιος αναλαμβάνει την εξουσία θέλει να ξαναβγεί και να χτίζει την πελατεία του.
Ωστόσο είναι τραγικό όπως είπε να απαξιώνονται συντάξεις αποστράτων όπως οι Αρχηγοί των σωμάτων, όλα τα σώματα του στρατού, όταν έχουν μείνει από το 2010 ενεργοί αχρείαστοι φορείς του δημοσίου τομέα, άχρηστοι θύλακες αναποτελεσματικότητας και αυτό δεν αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται ευσυνείδητα, και για αυτό το λόγο επτάμισι χρόνια μένουν ανοικτοί ενώ δεν έχουν αντικείμενο.
Πρόκειται για ρουσφέτια, με διοικητικά συμβούλια ακριβοπληρωμένα στελέχη χωρίς αντικείμενο, αμείβονται με παχυλές αποζημιώσεις διοικητικών συμβουλίων και δεν τους πειράζει κανείς, ενώ έχουμε εναλλαγές κυβερνήσεων καθώς είναι παλιά χρωστούμενα πολιτικά ρουσφέτια.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασης τους ο κύριος Γκράβας είπε ότι αν δεν γίνει κτήμα των πολιτών ότι η κυβέρνηση βλέπει με αξιοκρατία τον δημόσιο τομέα, τότε θα έχουμε διαρκώς απογοητευμένους, θα χωριστεί σε στρατόπεδα η κοινωνία, ποιον θα πειράξουμε, επειδή εμένα με έχουν πειράξει περισσότερο, θα γίνεται μια κούρσα προς τα κάτω και οι μόνοι που θα χαμογελούν καθώς δεν θα έχουν χάσει τα προνόμια τους, θα είναι αυτοί που έχουν την εξουσία.
Οι αναποφάσιστοι θα αυξάνονται, θα μειώνεται το ενδιαφέρον για το πολιτικό σύστημα και αυτός ο φαύλος κύκλος τελικά θα στραφεί και κατά των ίδιων των κομμάτων εξουσίας. Για να πάει μπροστά η κοινωνία χρειάζεται ένα πέπλο αξιοκρατίας που να καλύψει όλο το φάσμα, καθώς η κρίση είναι περισσότερο ηθική και έχει διαρραγεί η ηθική σχέση πολίτη κράτους.
Ποιος πολίτης θα καταλάβει ότι οι φόροι που πληρώνει είναι αποτελεσματικοί; Δεν θα το δει και για αυτό θα προσπαθήσει να φοροδιαφύγει, καθώς θα θεωρήσει ότι το κράτος τον βλέπει σαν εχθρό και ότι τον αρμέγει συνεχώς με τους φόρους.
Όσον αφορά το Μνημόνιο ανέφερε ότι η εποπτεία δεν θα σταματήσει και πρέπει να λένε όλοι τα πράγματα όπως είναι. Ούτε καθαρή έξοδος θα υπάρχει πάντα θα υπάρχει σταθερή εποπτεία, καθώς το χρέος μας είναι υπέρογκο και πολλαπλάσιο για να σου επιτρέπεται να μην είσαι σε εποπτεία και βεβαίως θα σταθούμε στα πόδια μας αν κάνουμε αυτά που πρέπει μέχρι τον Αύγουστο και θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές με λογικά επιτόκια, αλλά υπό διαρκή εποπτεία σε πολλά χρόνια από τους ίδιους τους θεσμούς.
Το μείγμα οικονομικής πολιτικής μπορεί να αλλάξει, ανέφερε δεν είναι μονόδρομος η υπερφορολόγηση, υπάρχουν και άλλες λύσεις ωστόσο εκτός από τα νούμερα είναι το θέμα της ηθικής σχέσης του πολίτης με το κράτος, καθώς σε καμία κυβέρνηση δεν θα πιστέψει κανείς αν δεν εδραιωθεί η πεποίθηση των πολιτών ότι αυτά που ακούνε δεν είναι κοροϊδία, ότι γίνεται είναι για το γενικό καλό, δυστυχώς δεν τα έχουμε δει, απέχουμε πολύ από το να φτάσουμε σε αυτό το στόχο, καλό είναι να εστιάσουμε να βγούμε τον Αύγουστο του 18 από τα προγράμματα, να μείνουμε σε αυτή την διαφορετική εποπτεία και να φτιάξουμε ένα μείγμα πολιτικής και μια ηθική σχέση πολίτη κράτους που θα μας κάνει ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος.
http://www.prismaradio.gr
Facebook Comments