Άκαρπη αποδείχτηκε και η νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και του ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, λίγη ώρα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η συνάντηση Κέρι-Λαβροφ στη Ρώμη ήλθε μία ημέρα μετά από σειρά ατελέσφορων επαφών στο Παρίσι.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο κ. Λαβρόφ σημείωσε πως έως τώρα δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την ουκρανική κρίση.

Αναφερόμενος δε στις επιβληθείσες κυρώσεις, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε πως πρόκειται για μία μη εποικοδομητική κίνηση που απλώς προσθέτει πίεση.

Η διπλωματική πίεση αναμένεται να αυξηθεί εντός της ημέρας κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου θα εξετασθεί το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Στις προκαταρκτικές δραστηριότητες της Συνόδου θα παρευρεθεί και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος δεν έχει αναγνωριστεί από τη Μόσχα.

Κίεβο: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Οι διπλωματικές εξελίξεις της Πέμπτης άρχισαν όταν η νέα ρωσόφιλη κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε πως επισπεύδει το δημοψήφισμα για ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία, το οποίο και θα λάβει χώρα στις 16 Μαρτίου.

Στις κάλπες για το δημοψήφισμα θα υπάρχουν δυο ερωτήματα:

Το πρώτο: «Συμφωνείτε να γίνει η Κριμαία συστατικό έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας;» και το δεύτερο: «Είστε υπέρ της επαναφοράς του συντάγματος της Κριμαίας του 1992;»

Σύμφωνα με το σύνταγμα του 1992, η αυτόνομη δημοκρατία είναι μέρος της Ουκρανίας, αλλά έχει σχέσεις με το Κίεβο, που ορίζονται με βάση αμοιβαίες συμφωνίες.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης θα λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα, παρότι απολαμβάνουν ειδικό καθεστώς και η πόλη δεν αποτελεί επίσημα μέρος της Κριμαίας.

Απαντώντας στην κίνηση των κριμαϊκών Αρχών, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Γιατσενιούκ, διεμήνυσε πως το δημοψήφισμα είναι «παράνομο» και κατέστησε σαφές πως η χερσόνησος «ήταν είναι και θα είναι βασικό κομμάτι της Ουκρανίας».

Κατήγγειλε δε εκ νέου την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, σημειώνοντας πως πρόκειται για ενέργεια ασύμβατη με τον 21ο αιώνα.

Facebook Comments