Η Τράπεζα Πειραιώς βγαίνει στις αγορές – Προγραμματίζει την έκδοση ομολογιών
Tον προγραμματισμό συναντήσεων με επενδυτές χρέους (fixed income investors) σε επιλεγμένες Ευρωπαϊκές πόλεις (roadshow), την προσεχή εβδομάδα, ανακοινώνει η Τρά
Tον προγραμματισμό συναντήσεων με επενδυτές χρέους (fixed income investors) σε επιλεγμένες Ευρωπαϊκές πόλεις (roadshow), την προσεχή εβδομάδα, ανακοινώνει η Τρά
Σε συνέχεια του Roadshow θα αποφασιστεί η έκδοση ομολόγου κυρίου χρέους, μέσω δημόσιας προσφοράς στις διεθνείς αγορές, και σε συνάρτηση με τις συνθήκες αγοράς.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η διαρκής βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και η ισχυρή θέση της Τράπεζας Πειραιώς, επιτρέπουν το σχεδιασμό επαναδραστηριοποίησης στις αγορές ομολόγων για την άντληση ρευστότητας, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του ελληνικού τραπεζικού κλάδου και της Τράπεζας Πειραιώς.
Η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει στην εκ νέου πρόσβαση στις αγορές (debt capital markets), έπειτα από διάστημα 5 ετών, διαφοροποιώντας περαιτέρω τις πηγές άντλησης ρευστότητάς της, επιβεβαιώνοντας το θεσμικό της ρόλο στην Ελληνική Οικονομία.
Σύμβουλοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.
Νωρίτερα έγραφε το “M”:
Παρέμβαση στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών επιδιώκει να έχει με τη στάση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη στιγμή που οι διοικήσεις των τραπεζών περιμένουν τα αποτελέσματα των stress tests για να καθορίσουν τη στρατηγική τους. Δημοσίευμα του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου Bloomberg κάνει λόγο για μεγαλύτερη εμπλοκή στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από το ΔΝΤ,καθώς θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι υπερβολικά “επιεικής”.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, το ΔΝΤ θεωρεί ιδιαίτερα αισιόδοξη την έκθεση της Blackrock για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, η οποία κάνει λόγο για 5,8 δισ. Ευρω, και ανησυχεί ότι η ΕΚΤ δεν έχει ασκήσει επαρκή πίεση στην Τράπεζα της Ελλάδος να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της BlackRock, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τα επίσημα στοιχεία για τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.
Το ΔΝΤ, τοποθετεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 8,7 δισ. Ευρώ, προκαλώντας έτσι την έντονη αντίθεση της ΤτΕ, και επιζητά να διασφαλίσει το ρόλο του στις διαπραγματεύσεις για τις ελληνικές τράπεζες καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αναλάβει την επίβλεψη των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι Πειραιώς και Alpha βρίσκονται σε ετοιμότητα για να πραγματοποιήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων προκειμένου να επιστρέψουν τις προνομιούχες μετοχές στο ΤΧΣ και να απαγκιστρωθούν έτσι από τον κρατικό έλεγχο. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς εντοπίζονται στα επίπεδα των 450 εκατ. ευρώ και της Alpha περί τα 250 – 290 εκατ. ευρώ, απόλυτα ελεγχόμενε, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Η Eurobank βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της τάξης των 2,5 δις. ευρώ, με τη διοίκηση Μεγάλου, όπως αναφέρουν πληροφορίες να έχει εξασφαλίσει περί τα 3 δις. ευρώ, ενώ το, κατά τις πληροφορίες, άνοιγμα τάξης 2,9 δις. ευρώ της ΕΤΕ, μπορεί να καλυφθεί από την αξιοποίηση παγίων της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας το «ξανασκέφτεται» για την Finansbank, από τη στιγμή μάλιστα που η Ctigroup βγαίνει buy για τις Ελληνικές τράπεζες.
κ. Μ. Μασουράκης
“Τις τελευταίες εβδομάδες έχει, παραδόξως, ενταθεί η παραπληροφόρηση περί μη βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους και περί μη επάρκειας της ισχύουσας (μετά την ανακεφαλαιοποίηση) κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών της χώρας. Η εξέλιξη αυτή είναι πραγματικά εξαιρετικά περίεργη διότι συμβαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία όλες οι προβλέψεις περί καταποντισμού της ελληνικής οικονομίας και περί αποτυχίας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας το 2013 και το 2014 έχουν διαψευστεί παταγωδώς”, σημειώνει στην εισαγωγή του τελευταίου εβδομαδιαίου δελτίου της η Δ/νση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank υπό τον κ. Μιχάλη Μασουράκη.
Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι οι οικονομικές προοπτικές ήδη προδιαγράφονται καλύτερες για την οικονομία της χώρας, όπως εξάλλου δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις.
Όπως σημειώνουν οι εκτιμήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την θεωρούμενη ανεπάρκεια των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, στηρίζονται συνήθως σε καταθλιπτικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (πτώση του ΑΕΠ πατά -4,8% το 2013 και επιπλέον πτώση κατά -2,9% το 2014 και νέα πτώση κατά -0,3% το 2015 και ελάχιστη ανάκαμψη κατά 1,0% το 2016) που, με βάση τις οικονομικές εξελίξεις που προαναφέρθηκαν, και με βάση τις εκτιμήσεις των πραγματικών επενδυτών, έχουν ήδη διαψευστεί πανηγυρικά.
Όσον αφορά την επιχειρηματολογία περί της μη βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους και αυτή έχει τώρα αλλάξει ριζικά, αφού φαίνεται να γίνεται σταδιακά κατανοητό το γεγονός ότι το παρουσιαζόμενο σήμερα υψηλό χρέος, στο 177,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013, έχει μέση σταθμισμένη διάρκεια από το 2016 19,5 έτη και είναι εξαιρετικά χαμηλότοκο στο σύνολό του, με αποτέλεσμα να συνεπάγεται εξαιρετικά χαμηλές δανειακές ανάγκες για τη χώρα.
Facebook Comments