Και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχισθεί ο «μαραθώνιος» των διαβουλεύσεων με την Τρόικα, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις διαπραγματεύσεις να περιστρέφονται γύρω από τρεις «κόκκινες γραμμές».

Σύμφωνα με τις πηγές, δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο πριν το Eurogroup της Δευτέρας, 10 Μαρτίου. Όπως σημείωσαν, η αποστολή της Τρόικας στην Αθήνα συνεχίζεται.

Οι επικεφαλής της αποστολής θα μεταβούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για το Eurogroup και αμέσως μετά θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Το υπόλοιπο κλιμάκιο θα παραμείνει στην Αθήνα και θα συνεχίσει τις τεχνικές συζητήσεις.

Εξ άλλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας κ. Όλι Ρεν, κ. Σάιμον ο Κόνορ, όταν ερωτήθηκε εάν θα υπάρξει συμφωνία πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, απάντησε: «Η αποστολή της Τρόικας βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτήν τη στιγμή δίνεται έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την επιστροφή της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τη Δευτέρα, το Eurogroup θα συζητήσει σε ποιο σημείο βρίσκεται η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να επιτύχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, το συντομότερο δυνατό».

Ερωτηθείς σχετικά με τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Ο Κόνορ τόνισε ότι διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και είναι δική της ευθύνη. Πρόσθεσε ότι οι παράμετροι των stress tests δεν αποτελούν μέρος του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν από το πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν θα φτάνουν, απαραιτήτως, το συνολικό ύψος των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης, γιατί οι τράπεζες πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να αντλήσουν κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές.

Για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα μίλησε ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΕΛΚ.

Υπάρχουν γόνιμες συναντήσεις των μελών της Τρόικας με τους υπουργούς που χειρίζονται τα ζητήματα, έλεγε συνεργάτης του κ. Σαμαρά και σημείωνε ότι η διαπραγμάτευση προχωρά καλά. Παρ’όλα αυτά, το κυβερνητικό επιτελείο λέει ότι είναι δύσκολο, η διαπραγμάτευση να κλείσει έως την Δευτέρα, θα έχει όμως κλείσει έως την 1η Απριλίου, που θα γίνει το άτυπο Eurogroup. Ενδεχομένως, η απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων να ληφθεί με τηλεδιάσκεψη των υπουργών.

Οι «κόκκινες γραμμές»

Με τρεις «κόκκινες γραμμές» διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους επικεφαλής της Τρόικας. Όπως αποκάλυψε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν δέχεται να νομοθετήσει:

– Για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

– Για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015

– Για να αλλάξει η πρόταση της ελληνικής πλευράς για το γάλα

Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι πολιτική απόφαση να μην νομοθετήσουμε» υποχωρώντας στις απαιτήσεις της τρόικας. Πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι εάν χρειαστεί μια υποχώρηση από τα τρία αυτά ζητήματα, αυτή θα αφορά στο θέμα του γάλακτος.

Από τις έως σήμερα διαπραγματεύσεις κατέστη απολύτως σαφές ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο θέμα των τραπεζών, που παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι απαιτήσεις της τρόικας για αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

Την Τρίτη ξανά οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με την Τρόικα

Με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας, θα συνεχισθεί από την ερχόμενη Τρίτη η διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα δυο εκκρεμή θέματα, το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Η σημερινή πεντάωρη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, του υφυπουργού, κ.  Βασίλη Κεγκέρογλου και της γενικής γραμματέως, κυρίας Άννας Στρατινάκη με την Τρόικα δεν κατέληξε σε συμφωνία, δεν καταγράφηκε όμως και διαφωνία.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο τέλος οι απόψεις της ελληνικής πλευράς θα εισακουστούν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η οριστική συμφωνία είναι πολύ κοντά».

Στο ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους η ελληνική πλευρά προτείνει η μείωση των εισφορών να κατανεμηθεί κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες στις εργοδοτικές εισφορές και κατά μία μονάδα στις εισφορές των εργαζομένων, ενώ η τρόικα ζητά να υπάρξει μείωση κατά 3,9 μονάδες μόνο των εργοδοτικών εισφορών.

Σε ό,τι αφορά στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων η τρόικα ζητά να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που να καταργεί ρητά το δικαίωμα του υπουργού Εργασίας να ασκεί βέτο σε αιτήματα επιχειρήσεων για τη διενέργεια ομαδικών απολύσεων.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την ανάθεση της σχετικής ευθύνης στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας η αρμοδιότητα του υπουργού μεταφέρεται στον πρόεδρο του ΑΣΕ που είναι και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και κατά συνέπεια δεν απαιτείται νέα ρύθμιση.

 

Facebook Comments