Η σημερινή απόφαση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας να ενισχύσει ακόμα περισσότερα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας της χώρας είχαν σαν αποτέλεσμα την νέα ισχυρή πτώση του γεν.

Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να εστιάσουμε σε δυο βασικά ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με το ποσό της στήριξης το οποίο φθάνει στα 70 τρισ. γεν το χρόνο. Δεδομένου ότι η ιαπωνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αποπληθωρισμό, τα επιτόκια είναι εξαιρετικά χαμηλά και η οικονομική της ανάπτυξη δεν είναι ισχυρή, το ποσό αυτό θα χρειαστεί σταδιακά να γίνει πολύ μεγαλύτερο, προκειμένου να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το δεύτερο ζήτημα, αφορά το χρονικό περιθώριο που δίνεται για την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού στο 2,0%. Σύμφωνα με τη BoJ, ο στόχος αυτός είναι στα 2 χρόνια.

Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην ιαπωνική οικονομία και η επιθετικότητα που επιδεικνύει η BoJ, έχουν θέσει όλες τις συνθήκες για το επόμενο μεγάλο trade των επόμενων μηνών.

Ουσιαστικά, η BoJ ακολουθεί τα ίδια βήματα με την αμερικανική Fed και οι συνέπειες αναμένεται να είναι οι ίδιες. Η μεγάλης ισχύος νομισματική χαλάρωση θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο το ιαπωνικό νόμισμα, οι εξαγωγές θα βελτιωθούν και η κερδοφορία των ιαπωνικών εταιρειών θα ενισχυθεί.

Η μεγάλη ρευστότητα θα διοχετευθεί στην αγορά μετοχών με το στόχο να είναι η δημιουργία του λεγόμενου wealth effect, μέσω του οποίου θα υπάρξει τόνωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Δεδομένης λοιπόν της αντίστροφης σχέσης του γεν με τον Nikkei, φαίνεται ότι βρισκόμαστε καθοδόν για μια σημαντική άνοδο του ιαπωνικού χρηματιστηριακού δείκτη. Η στρατηγική των πωλήσεων γεν και της αγοράς του ιαπωνικού δείκτη, είναι μια από αυτές που έχουμε προτείνει στην ετήσια έκθεσή μας για τις αγορές.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει ξεκάθαρα ότι η πτώση του γεν (άνοδος της ισοτιμίας USD/JPY) φέρνει άνοδο των ιαπωνικών μετοχών.

 

Facebook Comments