Η ΕΕ πρέπει να ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα και να δείξει «πυγμή» σε όλες τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στο κατώφλι της, τόνισε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν, Guy Verhofstadt.

Ο Verhofstadt επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει γρήγορα και «να αυξήσει τις πιέσεις στη Ρωσία να επιστρέψει τις δυνάμεις της στις βάσεις και να αποκλιμακώσει την ένταση στην Κριμαία».

«Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει σήμερα να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μέτρων που θα έχει καρότο και μαστίγιο, που θα πείσει το Κρεμλίνο να σταματήσει στην επιθετικότητά του και να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην εγκαθίδρυση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», συνέχισε ο Βέλγος.

«Ήρθε η ώρα της Ευρώπης να δείξει ότι έχει διπλωματική και πολιτική πυγμή για την επίλυση των συγκρούσεων στο κατώφλι της», πρόσθεσε.

«Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να διορίσει ένα ανώτερο ευρωπαϊκό σχήμα να συμμετάσχει στην Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή του ΟΑΣΕ, με την εντολή να βρει μια βιώσιμη πολιτική λύση που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και τις διάφορες γλωσσικές κοινότητές της», συμπλήρωσε.

Yatsenyuk: Η ΕΕ πρέπει να επιβάλει κυρώσεις

Στο μεταξύ, ο μεταβατικός Ουκρανός Πρωθυπουργός Arseniy Yatsenyuk, που θα συμμετάσχει στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, συναντήθηκε με εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής.

«Ο Πρωθυπουργός Yatsenyuk υπογράμμισε τη σημασία η ΕΕ να επιβάλει πραγματικές και ουσιαστικές κυρώσεις στη Ρωσία και όχι απλώς συμβολικές χειρονομίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη και πρόθυμη να υποστηρίξει τη ρητορική της, αν η Ρωσία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της και δε δεχθεί διεθνείς παρατηρητές. Τα προβλήματα της Ουκρανίας δεν θα λυθούν με στρατιωτικά μέσα», τόνισε ο Ολλανδός Φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Hans Van Baalen.
 

Facebook Comments