Συναυλία με χρώμα, ήχο, ποίηση και μουσική της Ελλάδας, σ ένα συμβολικό αμερικανικό χώρο αντάμωσης πολιτισμών, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της 58ης Συνόδου της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών.

Την εκδήλωση θα διοργανώσει την Παρασκευή 14 Μαρτίου στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και θα συμμετάσχει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναφέρει ότι «κανένα αφιέρωμα δεν είναι ποτέ αρκετό για να γνωρίσει κανείς τους μεγάλους έλληνες ποιητές, τους σπουδαίους μας συνθέτες. Είναι όμως ένα πρώτο βήμα, μια αρχή, για να βαπτιστούμε και πάλι στην μοναδική Τέχνη τους. Η δύναμη των λόγων, ανυπέρβλητη».

Αναφερόμενος σε στίχους από το εμβληματικό «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, ο πρωθυπουργός επισημαίνει, ότι «αρκούν για να μας μεταφέρουν σε εκείνη την “όμορφη και παράξενη πατρίδα” του ποιητή. Να μας ξεναγήσουν στην απεραντοσύνη του Αιγαίου. Να μας καταστήσουν κοινωνούς στις έγνοιες και τις ελπίδες του φιλότιμου λαού μας».

Όπως τονίζει ο κ. Σαμαράς, «το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα μας παρουσιάσει η ξεχωριστή και ιδιαίτερα αγαπητή ερμηνεύτρια, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, είναι απόλυτα επίκαιρο. Προβάλλει τα διαχρονικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού που στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν τον λαό μας σε κάθε του στιγμή. Που δίνουν αυτοπεποίθηση και δύναμη σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα. Τα τελευταία χρόνια, ολόκληρη η υφήλιος παρακολούθησε τους αγώνες της πατρίδας μου να σταθεί στα πόδια της όχι μόνον γιατί η δική μας τύχη ήταν πεδίο δοκιμασίας για το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Αλλά, γιατί στα μάτια της ανθρωπότητας, η Ελλάδα ανέκαθεν υπήρξε η χώρα που γέννησε τα υψηλότερα ιδανικά, εκείνα που καθιστούν τον πολιτισμό μας ανθρώπινο».

Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς αναφέρει: «ήρθε ο καιρός όμως να αναγνωρίσουμε και κάτι ακόμη. Στη συλλογική προσπάθεια να κατακτήσουμε ευγενή οράματα και υψηλά ιδανικά, δεν χωρούν κανενός είδους διακρίσεις. Ίσως, η παγκόσμια ιστορία της γνώσης να βρίθει από ονόματα επιφανών ανδρών. Όμως, η συμβολή του γυναικείου φύλου, η αναμφίβολα σπουδαία, δεν μπορεί άλλο να μένει στο περιθώριο, να υποβαθμίζεται, να αγνοείται. Γιατί, η ισότιμη σχέση ανδρών και γυναικών αποτελεί την πρώτη και κύρια συνθήκη μιας κοινωνίας δικαιοσύνης. Είναι ένα αδιάψευστο μέτρο προόδου του πολιτισμού μας».

Μήνυμα απέστειλε και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τις μεγάλες διεθνείς πρωτοβουλίες που προβάλλουν τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου. Θα ήθελα λοιπόν να καλωσορίσω όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαι χαρούμενη που η Ελλάδα είναι παρούσα σε αυτή την συνάντηση. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων της Ελληνικής Κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, θα συντονίσει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ισότητας των φύλων. Οι γυναίκες, πλέον, συμμετέχουν με επιτυχία σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής. Συμμετέχουν ενεργά σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, σε όλο τον κόσμο. Η συνεισφορά τους είναι πολυτιμότερη όταν οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες. Η παρουσία των γυναικών στην κοινωνία εμπνέει θάρρος ενάντια στην καταπίεση, μαχητικό πνεύμα και εναντίωση στα αναχρονιστικά στερεότυπα. Υπό την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα αναζητήσει τις βέλτιστες λύσεις κατά των διακρίσεων σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Θα δουλέψουμε όσο σκληρά δουλεύουμε για την οικονομική ανάκαμψη, την ανάπτυξη και τον τουρισμό, όπου έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος».

Τέλος, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο δικό της μήνυμα επισημαίνει, ότι «στην τέχνη της μουσικής, το σώμα και η ψυχή σηκώνουν μεγάλο βάρος. Το τραγούδι βάζει φτερά. Νοιώθω πολύ τυχερή που μπορώ και εκφράζομαι μέσα από αυτό. Νοιώθω υπερήφανη που είμαι Ελληνίδα και που διαφημίζω την χώρα μου μέσα από την ποίηση και τα τραγούδια, μεταφέροντας τον πολιτισμό και το αίσθημα, την συνείδηση, τον τρόπο ζωής και έκφρασης, τη χαρά, την λύπη και την ευαισθησία, το φως, το χρώμα και οξυγόνο της καρδιάς μας».

Καταλήγοντας, η κ. Πρωτοψάλτη αναφέρει: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων μού πρόσφερε την ευκαιρία μέσα από την ποίηση και τα τραγούδια να προβάλω τη χώρα μας, και τον ΕΟΤ που έδωσε δυναμικά το “παρών”», ενώ ευχαρίστησε θερμά τη Τράπεζα χορηγό της εκδήλωσης.

Facebook Comments