Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση
Κάλεσμα προς δυνητικούς επενδυτές απηύθυνε από την Ουάσιγκτον ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει πλέον πολιτική σταθερότητα
Κάλεσμα προς δυνητικούς επενδυτές απηύθυνε από την Ουάσιγκτον ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει πλέον πολιτική σταθερότητα
Το αφήγημα της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση μέσα από μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη δημιουργία ενός περισσότερο φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, που δεν θα παρουσιάζει τις διαστρεβλώσεις του παρελθόντος, πρόβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συναντήσεις που είχε με ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες στο Σικάγο. Τους διαβεβαίωσε, δε, ότι υπάρχει πλέον στην Ελλάδα πολιτική σταθερότητα η οποία παρέχει ασφάλεια σε όποιον επιλέξει να αναπτύξει επενδυτική δράση στη χώρα.
Την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, συναντούσε τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον διευθυντή Ευρώπης του Ταμείου, Πoλ Τόμσεν, στον απόηχο των δηλώσεών τους ότι το Ταμείο δεν απαιτεί νέα μέτρα. Κοινή συνισταμένη η αναγνώριση της αναγκαιότητας άμεσης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης ενώ το Ταμείο επισημαίνει την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων αλλά και την ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων.
Στο Σικάγο ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, της καινοτομίας, της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας, το real estate,τις αερομεταφορές, τα funds, τα start up.
Αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πάνω από 2% το 2017, και επανέλαβε τον στόχο της οριστικής εξόδου από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Υπέρμαχος των ξένων επενδύσεων
Δήλωσε υπέρμαχος των ξένων επενδύσεων και υπογράμμισε ότι έχει δημιουργηθεί ειδική task force για την προσέλκυσή τους της οποίας είναι ο ίδιος επικεφαλής, ενώ ανέφερε ότι για να προχωρούν οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται μέσα σε πλαίσιο συναίνεσης με την κοινωνία, στοιχείο που, όπως είπε, δεν υπήρχε σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, με αποτέλεσμα πολλές από τις επενδυτικές δράσεις να καθίστανται επισφαλείς. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “η Ελλάδα δεν αφήνει πίσω της μόνο την κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτή”.
Ο πρωθυπουργός εξήρε τον ρόλο και την προσφορά της ομογένειας την οποία χαρακτήρισε ως τη βάση πάνω στην οποία έχουν δομηθεί ιστορικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι «η Ομογένεια είναι ο ισχυρότερος συνδετικός μας κρίκος με τις ΗΠΑ και ο πιο σημαντικός πρεσβευτής της χώρας μας».
Τον Αλέξη Τσίπρα πλαισίωναν οι υπουργοί Δημήτρης Παπαδημητρίου ο όποιος συναντήθηκε με τον αμερικανό υπουργό εμπορίου Γουίλμπορ Ρος, οι Νίκος Παππάς και Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός για τον απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ.
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γερουσιαστή Ντέρμπιν, όπως και με βουλευτές και μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας του Σικάγο.
Facebook Comments