Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών είναι πιστωτικά θετικό σημειώνει η Moody΄s σε ανάλυση της μετά τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως σημειώνει, αν και ορισμένες από τις τράπεζες σχεδιάζουν να αντλήσουν κεφάλαια από μόνες τους, το γεγονός ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια δεν ξεπερνούν τα διαθέσιμα στο Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας διασφαλίζει ότι οι τράπεζες θα εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και έτσι θα προστατεύσουν τους πιστωτές τους, περιλαμβανόμενων των καταθετών.

Ο οίκος εκτιμά παράλληλα ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν ένα μεγάλο μέρος, αν όχι το σύνολο, των κεφαλαιακών τους αναγκών από τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των επενδυτών για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Την περασμένη Πέμπτη, αναφέρει η Moody΄s, η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοινώσε ότι οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ με βάση το βασικό της σενάριο. Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες θα χρειαστούν συνολικά 5,8 δισ. ευρώ.

Ο οίκος σημειώνει ότι τα 6,4 δισ. ευρώ είναι λιγότερα από τα εναπομείναντα 9 δισ. ευρώ περίπου στο ΤΧΣ. Σημειώνει επίσης ότι το συνολικό μέγεθος των 6,4 δισ. ευρώ είναι σε γενικές γραμμές ανάλογο των προβλέψεων που είχε κάνει με βάση το κεντρικό σενάριο ανάλυσης το οποίο δεν περιελάμβανε haircuts ή άλλη έκθεση στην κεντρική κυβέρνηση.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι τις 15 Απριλίου τα σχέδια τους για την άντληση των νέων κεφαλαίων. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν την έκδοση νέων μετοχών, την πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και περαιτέρω απομόχλευση, αναφέρει.

Εάν κάποια από τις τέσσερις τράπεζες δεν καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές, το ΤΧΣ θα παρέμβει ως έσχατη λύση. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν πλήρως, κάτι θετικό για τους πιστωτές των τραπεζών, αναφέρει.

Την ίδια στιγμή η Moody’s σημειώνει ότι και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη προβεί σε ανακοινώσεις όσον αφορά τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Η Eurobank ανακοίνωσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για ΑΜΚ, η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει στις 28 Μαρτίου ΕΓΣ για ΑΜΚ έως 1,75 δισ. ευρώ, ενώ και η Alpha Bank θα πραγματοποιήσει στις 28 Μαρτίου ΕΓΣ για ΑΜΚ έως 1,2 δισ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα σχέδια της δεν περιλαμβάνουν ΑΜΚ, αναφέρει ο οίκος προσθέτοντας ότι η τράπεζα αναμένεται να πουλήσει ένα μειοψηφικό μερίδιο της τουρκικής θυγατρικής Finansbank AS (Ba2 stable, E+/b1 σταθερό).

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται παράλληλα να χρησιμοποιήσουν περαιτέρω τα αναβαλλόμενα φορολογικά περιουσιακά στοιχεία για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση μετά την αλλαγή στη σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος στις 4 Δεκεμβρίου, προσθέτει η Moody΄s.

Facebook Comments