Profit taking στην αγορά, αναμονή για το αποτέλεσμα του Eurogroup, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με την τρόικα και ανησυχία για το ενδεχόμενο να στεγνώσει από ρευστότητα η αγορά προκειμένου να καλυφθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου και τα ομολογιακά των τραπεζών.

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν τους επενδυτές στο κάνουν δεύτερες σκέψεις και να σπεύσουν να κατοχυρώσουν ρευστότητα, χωρίς όμως, εξάρσεις ή διάθεση για περεταίρω ρευστοποιήσεις ή μεγάλου εύρους εντολές πώλησης. Παρά το γεγονός ότι στο κλείσιμο απωλέστηκαν οι 1.340 μονάδες, η αγορά κρατάει ότι ο γενικός δείκτης βρέθηκε αντιμέτωπος με την αντίσταση των 1.360 μονάδων.

Επιπρόσθετα, αν κατατεθεί μέχρι τέλος της εβδομάδας το νομοσχέδιο για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την μετάβασή τους και πάλι στον ιδιωτικό τομέα. Σημειωτέον, ότι μέσα στα κεφάλαια που θα αντλήσουν Alpha και Πειραιώς περιλαμβάνονται και οι λεγόμενες προνομιούχες μετοχές Αλογοσκούφη, όπου το Δημόσιο θα εισπράξει ένα ικανό ποσό το οποίο θα διοχετευθεί στη μείωση του χρέους. 

Στα καλά νέα της ημέρας περιλαμβάνεται η έκθεση της Deutsche Bank που βλέπει άνοδο για την Εθνική 30%! Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, ο οίκος περιμένει μέση ετήσια αύξηση των εσόδων από τόκους κατά 10% και των προμηθειών κατά 13% έως το 2018. Παρότι η ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων χαρακτηρίζεται φτωχή, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει επιβραδυνθεί και πρόκειται να αντιστραφεί στους επόμενους 12-18 μήνες.

Με δεδομένο ότι και τα λειτουργικά κόστη προβλέπονται μειωμένα κατά 11% φέτος και κατά 4% το 2015, και με τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες να ελέγχουν το 90% της αγοράς, η DB προβλέπει ότι ο κλάδος μπορεί να διατηρήσει υγιή επίπεδα κερδοφορίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους τράπεζες, ο οίκος εκτιμά ότι η Εθνική θα αντιμετωπίσει κάποιες αντιξοότητες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, εξαιτίας της τουρκικής θυγατρικής της, Finansbank. Όμως, τονίζει ότι η τράπεζα απολαμβάνει χαμηλότερο του μέσου όρου κόστος χρηματοδότησης στην Ελλάδα, ενώ εμφανίζει και καλύτερη ποιότητα ενεργητικού σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Ο οίκος εκτιμά ότι το αρνητικό κλίμα προς τη μετοχή της Εθνικής έχει υπάρξει υπερβολικό, για αυτό και εκδίδει σύσταση αγοράς για τον τίτλο. Και αυτό, παρότι οι εκτιμήσεις τους για τη Τουρκία είναι κατά 30% χαμηλότερες του consensus και η αποτίμηση των τουρκικών μονάδων της Εθνικής είναι κατά 20% χαμηλότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της αγοράς.

Για την Alpha Bank, η Deutsche Bank σημειώνει ότι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων της και οι δείκτες ρευστότητας είναι κατώτερη έναντι της Εθνικής, κάτι που σημαίνει ότι η τράπεζα θα ευνοηθεί περισσότερο από τη βελτίωση του κύκλου στον ευρύτερο τραπεζικό  κλάδο.

Με τη βοήθεια και των συνεργιών που θα προκύψουν από την εξαγορά της Emporiki, η Alpha αναμένεται να περάσει σε κερδοφορία το 2015. Ο οίκος εκτιμά ότι η απόδοση ενεργητικού θα βελτιώνεται κατά 40 μονάδες βάσης από το 2013, για να φτάσει στο 1,4% το 2018, με την απόδοση κεφαλαίων στο 11,7% φέτος. Έπειτα και από τις ανακοινώσεις για την αύξηση κεφαλαίου, οι αναλυτές θεωρούν ότι  η μετοχή είναι δίκαια αποτιμημένη στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Στην Πειραιώς έγιναν 25,4 εκατ. ευρώ, στην Alpha 16,2 εκατ. ευρώ και στην Εθνική 11,1 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕ, με αφορμή την έκθεση της Deutsche Bank έκλεισε με μεγάλη άνοδο 5,78%, στα 3,66 ευρώ. Μεγάλος όγκος, με πάνω από 15 εκατ. ευρώ έγινε στον  ΟΠΑΠ και 10 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ. Τα δύο χαρτιά έκλεισαν με απώλειες 1,83%, στα 12,35 ευρώ και 0,31%, στα 12,85 ευρώ. Πτώση 1,21% και για τη ΔΕΗ, στα 12,22 ευρώ, παρά το γεγονός ότι διαπραγματεύεται ακόμα στο 40% της λογιστικής της αξίας.

Ισχυρή άνοδος για την Jumbo, εν αναμονή της διανομής των νέων μετοχών, κέρδη 2,3% για τα ΕΛΠΕ, καθώς, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα το 4ο 3μηνο φάνηκε η επιστροφή στην ανάκαμψη φέτος. Ενόψει ιδιωτικοποίησης, κέρδη 1,69% για τον ΟΛΠ, στα 9,05 ευρώ και νέα υψηλά για την ΕΧΑΕ, καθώς με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών αναμένεται να «πέσουν» πολλά λεφτά στην αγορά. Κέρδη στα 7,11 ευρώ για τον Μυτιληναίο εν αναμονή αποτελεσμάτων και 1,27% για τη ΜΕΤΚΑ που παίρνει και νέες δουλειές, εκτός της ενέργειας.

Facebook Comments