«Σπάει» στα δύο η ΔΕΗ για να ιδιωτικοποιηθεί
Υποχρεωτικά και δίχως δικαίωμα αλλαγής εταιρείας για τέσσερις μήνες το 30% των πελατών της ΔΕΗ
Υποχρεωτικά και δίχως δικαίωμα αλλαγής εταιρείας για τέσσερις μήνες το 30% των πελατών της ΔΕΗ
Στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας περνούν και οι υποχρεώσεις που αναλογούν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, εν μέσω των έντονων αντιδράσεων των εργαζομένων, από τους οποίους όσοι απασχολούνται στις υπό απόσχιση μονάδες και υπηρεσίες θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία. Η διαβούλευση διαρκεί ως τις 14 Μαρτίου.
Απελευθέρωση
Η πώληση της μικρής ΔΕΗ υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2015, προκειμένου να απελευθερωθεί στην πράξη η αγορά.
Στη νέα εταιρεία περνά συνολική ισχύς 2.768 MW (συμπεριλαμβανομένης και μίας άδειας ισχύος 450 MW για τη λιγνιτική μονάδα Μελίτη ΙΙ που δεν έχει ανεγερθεί). Το πακέτο αφορά λιγνιτικούς, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μία μονάδα φυσικού αερίου: Τις λιγνιτικές μονάδες Αμύνταιο Ι και ΙΙ, ισχύος 600 MW, τη Μελίτη Ι, ισχύος 330 MW, την άδεια των 450 MW και τα ορυχεία Αμυνταίου (συμπεριλαμβανομένης της Λακκιάς), Κλειδί, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ και Βεύης. Επίσης, τα υδροηλεκτρικά, ισχύος 903 MW, αφορούν στον σταθμό Πλατανόβρυσης (116MW), Θησαυρού (384 MW), Aγρας (50MW), Eδεσσαίας (19 MW) και Πουρνάρι Ι & ΙΙ συνολικής ισχύος 334 MW και τη μονάδα φυσικού αερίου Κομοτηνής ισχύος 485 MW.
Η μεταφορά των πελατών στη νέα εταιρεία θα γίνει από τη ΔΕΗ και επί τέσσερις μήνες μετά την απόσχιση δεν θα μπορούν να αλλάξουν εταιρεία. Η ΔΕΗ για διάστημα έξι μηνών πρέπει να απέχει από κάθε μορφής επιθετική εμπορική πρακτική με στόχο να πάρει πίσω τους πελάτες της. Τα τιμολόγια για το τετράμηνο θα είναι τα ίδια και στις δύο εταιρείες. Οι καταναλωτές στα μη διασυνδεμένα νησιά εξαιρούνται στη φάση αυτή από τη διαδικασία, όμως μετά το τετράμηνο θα μπορούν να επιλέξουν προμηθευτή.
Ειδικά για τις μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις (Υψηλή και Μέση Τάση) το ποσοστό που θα μεταφερθεί δεν είναι απαραίτητο να αφορά στον αριθμό των συμβάσεων αλλά μπορεί να αναφέρεται και στην ενέργεια που καταναλώνουν οι πελάτες αυτοί.
Σε αυτή την περίπτωση την προμήθεια ηλεκτρισμού αναλαμβάνουν και οι δύο εταιρείες κατά το ποσοστό της εκπροσωπούμενης ενέργειας που αντιστοιχεί σε καθεμία. Οι πελάτες που θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία θα ενημερωθούν το αργότερο σε τρεις μήνες από τις απόσχιση μέσω δημόσιας ανακοίνωσης της ΔΕΗ στην ιστοσελίδα της.
Σε περίπτωση λύσης μίας σύμβασης με τη νέα εταιρεία, η ΔΕΗ θα μπορεί να αρνηθεί τη σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας με τους συγκεκριμένους πελάτες για τους λόγους που αναφέρονται στον Κώδικα Προμήθειας και τους Ορους Προμήθειας Ηλεκτρισμού. Οι συμβάσεις που θα εισφερθούν στη μικρή ΔΕΗ θα προσδιοριστούν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.
Οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν στη νέα εταιρεία θα έχουν το ίδιο εργασιακό καθεστώς με τη ΔΕΗ.
Η εισφορά των περιουσιακών στοιχείων θα γίνει είτε κατά το στάδιο ίδρυσης της νέας εταιρείας ή εφόσον η νέα εταιρεία είναι ήδη υφιστάμενη με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Ως αντάλλαγμα για τον εισφερόμενο κλάδο η ΔΕΗ θα πάρει το σύνολο των μετοχών που θα εκδοθούν, η αξία των οποίων θα είναι ίση προς την αξία της καθαρής θέσης του εισφερόμενου κλάδου.
Κατόπιν οι μετοχές αυτές θα μεταβιβαστούν στον νικητή του διεθνούς διαγωνισμού για την αγορά της μικρής ΔΕΗ.
Facebook Comments