Με μικρά κέρδη ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, διακόπτοντας το διήμερο πτωτικό σερί, καθώς λαμβάνουν ώθηση από την επιβεβαίωση της στήριξης της ιαπωνικής οικονομίας από την Bank of Japan. Παράλληλα, η αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας ενισχύει τις προσδοκίες ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει.

Ειδικότερα, στις 10:39, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,31% στις 6.710 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,34% στις 9.295 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,26% στις 4.381 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται με κέρδη 0,3% στις 332,25 μονάδες. Πλέον ο δείκτης βρίσκεται 14,5 φορές υψηλότερα από τα κέρδη των εταιρειών που τον συνθέτουν, υψηλότερα από τις 13,8 φορές που ήταν στην αρχή του έτους.

Στο ταμπλό, κέρδη 2% σημειώνει η Geberit, με την αγορά να επικροτεί την τοποθέτηση του Christian Buhl στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου Albert M. Baehny. Ο Buhl θα αναλάβει καθήκοντα στις αρχές του 2015.

Ανοδικά κινούνται και οι μεταλλευτικές εταιρείες, μετά τη χθεσινή “βουτιά”, ακολουθώντας την κίνηση των μετάλλων στις αγορές εμπορευμάτων. Στο +1,5% βρίσκεται η Rio Tinto Group και στο +0,7% η BHP Billiton.

Αντίθετα, απώλειες 11% σημειώνει η African Barrick Gold, καθώς έντονες είναι οι διαρροές ότι η Barrick, η οποία κατέχει το 74% της εταιρείας, έχει προχωρήσει σε πώληση 41 εκατ. μετοχών στη τιμή μεταξύ 275-280 πενών.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι εξαγωγές  της Γερμανίας κατέγραψαν αύξηση 2,2% τον Ιανουάριο, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα περιορίστηκε στα 17,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,1%, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν να υποχωρήσουν 1,3% με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να υποχωρήσει στα 17,2 δισ. ευρώ από 18,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική επαναλαμβάνοντας την αισιοδοξία της για την πορεία της οικονομίας. Μάλιστα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές δαπάνες και τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ επανέλαβε την πεποίθηση πως οι εξαγωγές θα ενισχυθούν, ωθούμενες από την διεθνή οικονομική ανάπτυξη.

Facebook Comments