Η αμερικανική Federal Reserve θα πρέπει να προχωρήσει με προσοχή στην υλοποίηση του σχεδίου της για τον περιορισμό των αγορών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα πρέπει να γνωστοποιεί τις προθέσεις της όσο πιο ξεκάθαρα μπορεί στις αγορές, προκειμένου να μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο στις αναδυόμενες οικονομίας, αναφέρει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Στις αναθεωρημένες προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες τα επόμενα χρόνια, ωστόσο η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει σε μέτρια επίπεδα.

Ο Οργανισμός σημειώνει ταυτόχρονα ότι η υποχώρηση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και το πρώτο του 2014 οφείλεται κυρίως στις ασυνήθιστα κακές καιρικές συνθήκες.

Προειδοποιεί ωστόσο για κάποιες μεταβατικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την οικονομική ανάκαμψη όπως η αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων τον τελευταίο έτος.

Δεδομένης της αβεβαιότητας που περιβάλει την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ και με τον αντίκτυπο από την απόσυρση της νομισματικής τόνωσης από την πλευρά της Fed στις αναδυόμενες οικονομίες, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μειώσει σταδιακά τις αγορές που πραγματοποιεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

“Θα ήταν καλύτερο να προχωρήσει με προσοχή, με μια προσεκτική επικοινωνιακή πολιτική προκειμένου να εξομαλύνει τις προσδοκίες”, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός σημειώνει εξάλλου ότι το ενδεχόμενο νέων περιόδων υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές και αυξημένων κεφαλαιακών εκροών από τις αναδυόμενες οικονομίες καθώς η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται για την απόσυρση των μέτρων στήριξης είναι μια από τις πιο σημαντικές απειλές στην παγκόσμια ανάκαμψη.

“Η προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες καθώς ο κύκλος εξελίσσεται συνεχίζει να αποτελεί έναν κίνδυνο στη σταθερότητα σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες και οι κρίσεις στις περιοχές αυτές θα μπορούσαν να επεκταθούν, επιβαρύνοντας με τη σειρά τους την ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες”, αναφέρει.

Ο Οργανισμός σημειώνει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα πρέπει να διατηρήσουν και ενδεχομένως να αυξήσουν το επίπεδο της στήριξης που προσφέρουν στην οικονομία καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με χαμηλό πληθωρισμό και η οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμα εύθραυστη.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμένει πολύ χαμηλός για “παρατεταμένη περίοδο” και ο αποπληθωρισμός απειλεί αρκετά από τα κράτη μέλη ιδίως στον ευρωπαϊκό νότο.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί επίσης ότι η Κίνα θα μπορούσε να γνωρίσει μια “ραγδαία επιβράδυνση” εφόσον προκύψουν προβλήματα με τις αποπληρωμές χρέους στο χρηματοοικονομικό της σύστημα.

Facebook Comments