Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να παίρνουν αρνητικά μηνύματα από την πτωτική πορεία που εμφάνισαν οι ασιατικοί δείκτες και από την εφαρμογή περικοπών στις κρατικές δαπάνες των  ΗΠΑ.

 

Οι μεταλλευτικές εταιρίες κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Ακόμα,  το ρευστό πολιτικό σκηνικό που επικρατεί στην Ιταλία να καθιστά απαισιόδοξους τους αναλυτές για την πορεία που θα έχει η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

 

Ο FTSE έχασε 0,51% στις 6,346 μονάδες, με τις μετοχές των Rio Tinto, BHP Biliton και Anglo American να γράφουν σημαντική υποχώρηση. Απώλειες είχε και ο τίτλος της HSBC.

 

O CAC σημείωσε κέρδη 0,27% στις 3,710 μονάδες, κυρίως λόγω της ανόδου που είχε η μετοχή της France Telekom. Στον αντίποδα, πτώση έγραψαν οι τίτλοι των τραπεζών και της Total.

 

Ο DAX έπεσε 0,21% στις 7,692 μονάδες, με τα «χαρτιά» των Commerzbank, Deutsche Bank να κινούνται καθοδικά.

 

Ο ΙΒΕΧ 35 ανέβηκε 0,72% στις 8,246 μονάδες, μετά την επιτυχημένη δημοπράτηση κρατικών ομολόγων και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol να πουλάει το μερίδιό της στην εταιρεία Temasek από την Σιγκαπούρη έναντι 1,3 δισεκ. δολαρίων, προκειμένου να διατηρήσει την οικονομική της ευρωστία.


Ο FTSE MIB υποχώρησε 0,85% στις 15,542 μονάδες, με την πολιτική αστάθεια να επηρεάζει για μια ακόμα μέρα την αγορά του Μιλάνου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε οριακά 0,01% στις 289 μονάδες.

 

Στα μάκρο της ημέρας, χειρότερα του αναμενομένου ήταν τα στοιχεία για το δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, διακόπτοντας την εξάμηνη ανοδική του πορεία, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας από το διαφαινόμενο εκλογικό αδιέξοδο στην Ιταλία.

Ο μηνιαίος δείκτης της Sentix υποχώρησε στις -10,6 μονάδες τον Μάρτιο, από -3,9 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο, έναντι -5,2 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές.


Ο επιμέρους δείκτης που αφορά στις προσδοκίες μειώθηκε στις 8,3 μονάδες τον Μάρτιο, από 15,8 μονάδες τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις -27,8 μονάδες, υποχωρώντας από τις 21,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Facebook Comments