Νέες πιέσεις ενδέχεται να δεχθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες ίσως κληθούν να συγκεντρώσουν πάρα πολλά κεφάλαια ως προβλέψεις για την κάλυψή τους έναντι των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Φαίνεται ότι στα σχέδια της ΕΚΤ είναι να επιβάλει στις ευρωπαϊκές τράπεζες προβλέψεις έναντι των παλαιών κόκκινων δανείων πολύ υψηλότερες από αυτές που ισχύουν έως τώρα και καλύπτουν μόλις το 45% της αξίας των δανείων. Αυτή η προοπτική συνεπάγεται πρόσθετη πίεση για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν προχωρήσει σε προβλέψεις μόνο για το 50% των παλαιών κόκκινων δανείων. Παράλληλα, όμως, παράγοντες του τραπεζικού κλάδου εκτιμούν ότι αν το ύψος των προβλέψεων είναι τόσο υψηλό, το κόστος θα είναι δυσβάστακτο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ενδεχομένως να επιφέρει μειώσεις στην προσφορά πίστωσης.

Το κρίσιμο στοιχείο στις προθέσεις της ΕΚΤ είναι ότι εξετάζει την προοπτική να επεκτείνει στα παλαιά κόκκινα δάνεια τις κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες παρουσίασε προ ημερών στις τράπεζες της Ευρωζώνης και αφορούν τις προβλέψεις για όσα κόκκινα δάνεια προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου. Σε αυτήν την περίπτωση, οι προβλέψεις θα φτάσουν το 100% της αξίας των δανείων.

Η αυστηρότητα των νέων κανόνων δεν εξαντλείται στο ύψος των προβλέψεων, αλλά αφορά και το χρονικό διάστημα στο οποίο θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Σε ό,τι αφορά τα ενυπόθηκα δάνεια όπως είναι τα στεγαστικά ή τα δάνεια σε επιχειρήσεις με εξασφαλίσεις επί των κεφαλαίων τους, οι τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώνουν το 100% της αξίας των δανείων σε επτά χρόνια. Οταν, όμως, πρόκειται για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, όπως τα καταναλωτικά ή τα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, αυτό το χρονικό διάστημα περιορίζεται στα δύο μόνο χρόνια.

Σημειωτέον ότι, όταν η ΕΚΤ παρουσίασε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα καινούργια κόκκινα δάνεια, υπήρξε εν χορώ αντίδραση πολιτικών και οικονομικών παραγόντων της Ιταλίας, οι οποίοι προέβλεψαν πιστωτική ασφυξία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΕΚΤ δεν έχει έως τώρα ανακοινώσει επισήμως τις θέσεις της, καθώς έχει εκφράσει την πρόθεση να τις δημοσιοποιήσει έως την άνοιξη. Η πληροφορία προέρχεται, ωστόσο, από πηγές προσκείμενες της ΕΚΤ, που μίλησαν στους Financial Times και επικαλέστηκαν την πλειονότητα των ρυθμιστικών αρχών της Ευρωζώνης, που «εκτιμά ότι πρέπει τα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια να αντιμετωπισθούν με τον ίδιο τρόπο όπως και τα μελλοντικά».

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις η Κομισιόν, που πιθανώς θα την οδηγήσουν σε σύγκρουση με την ΕΚΤ, καθώς σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να προβλέπουν υψηλότερες προβλέψεις για τα παλαιά κόκκινα δάνεια. Αναμένεται να παρουσιασθούν την άνοιξη και θα αφορούν το ύψος των προβλέψεων και την αναμόρφωση της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων.

Ανεξαρτήτως του πόσο θα αποκλίνουν από τις προτάσεις της ΕΚΤ, ενδέχεται να καθυστερήσουν την εφαρμογή τους για πολλούς μήνες. Κι αυτό γιατί η ΕΚΤ προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή τις νέες κατευθυντήριες γραμμές από την 1η Ιανουαρίου 2018, αλλά με την παράλληλη εμπλοκή της Κομισιόν εγκαινιάζεται νομική διαδικασία που θα πρέπει να περάσει από όλα τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών και να λάβει την έγκρισή τους. Πιέσεις ασκούνται από ευρωπαϊκά τραπεζικά λόμπι, όπως το AFME, το οποίο ανησυχεί πως αν ορισθούν οι προβλέψεις σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, θα αυξηθεί δραματικά το κόστος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που θα αναγκασθούν να μειώσουν τις χορηγήσεις δανείων.

 

Facebook Comments