Φήμες για εμπλοκή στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank προκάλεσαν την επίσημη αντίδραση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). “Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σεβόμενο τον σκοπό, τους στόχους και τον θεσμικό του ρόλο, επεξεργάζεται τη στρατηγική που θα διασφαλίσει την επιτυχία της συναλλαγής για την Eurobank, προς το συμφέρον της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας” αναφέρει σε δήλωση της η κ. Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αναφορικά με την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

“Το ΤΧΣ είναι σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας για την οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, το οποίο θα καλύπτει όλους τους τομείς για περαιτέρω εξοικονόμηση κεφαλαίων μέσω χρηματοοικονομικών και λειτουργικών μέτρων. Φυσικά, παραμένουμε πιστοί στην εκτέλεση της συναλλαγής εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank” προσθέτει η κ. Σακελλαρίου.

Πάντως, για τη Εurobank οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Οι ξένοι επενδυτές και εν προκειμένω η Fairfax,  το Apollo και η New York Capital έχουν ζητήσει να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή να κατατεθεί επιτέλους στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της Eurobank, προκειμένου να κάνουν τα «κουμάντα» τους ως προς τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου.

Οι πληροφορίες του «M»  αναφέρουν  ότι η Fairfax μαζί με άλλα δύο αμερικάνικα funds θα υποβάλει προσφορά πάνω από 1,5 δις. ευρώ, επί συνόλου προς άντληση κεφαλαίων 2,5 δις. ευρώ. Δεδομένου του επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται, ένα μεγάλο κομάτι της αγοράς πιέζει προς την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάθεση ποσοστού στους ξένους και τη μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ.

Κάτι τέτοιο όμως, θα μεγιστοποιούσε τη ζημιά του ΤΧΣ καθώς θα έγγραφε ζημιές κατά μεγαλύτερο αντίστροφα ποσοστό, εφόσον η τιμή πώλησης θα υπολείπετο σχεδόν στο μισό, αν όχι στο 60%, από την τιμή κτήσης. Επίσης, για τη συγκεκριμένη αύξηση κεφαλάιου αποτελεί βασική προϋπόθεση η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και η ψήφιση του νέου νόμου για τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Έχει συζητηθεί επίσης και το ενδεχόμενο το ΤΧΣ να συμμετάσχει μαζί με τους ιδιώτες στην αύξηση, έτσι ώστε να παραχωρηθεί μικρότερο ποσοστό και να είναι μικρότερες οι απώλειες για το ΤΧΣ λόγω του λεγόμενου dilution των μετοχών του.

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον επίσης το κατά πόσον οι ρυθμίσεις θα ρυθμίζουν και το θέμα των προαιρετικών δημόσιων προτάσεων και τη δυνατότητα του ΤΧΣ να αλλάζει τους όρους των warrants ή εάν το θέμα αυτό θα αφεθεί για ρύθμιση σε επόμενο χρόνο, καθώς μετά την απόφαση των Πειραιώς και Alpha Bank να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου το ζήτημα δεν επείγει.

Facebook Comments