Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ) με τις μεταβατικές ουκρανικές αρχές προκειμένου να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσε η επικεφαλής του Ταμείου, η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Κατόπιν της άτυπης ενημέρωσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, ζητήθηκε από την ομάδα του Ταμείου να παραμείνει στο Κίεβο και να αρχίσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», ανέφερε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την 21η Μαρτίου.

«Η ομάδα θα συνεργαστεί με τις ουκρανικές αρχές ώστε να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα έχει αποτέλεσμα μια ορθή οικονομική διακυβέρνηση και βιώσιμη ανάπτυξη , με παράλληλη προστασία των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, και αυτό μπορεί να υποστηριχθεί από το ΔΝΤ με την τήρηση των πολιτικών που εφαρμόζει», ανέφερε η Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρει το Reuters, tα προγράμματα οικονομικής στήριξης που εφαρμόζει το ΔΝΤ συνήθως συνοδεύονται από αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους για να εξασφαλιστεί ότι μια χώρα μπορεί να καθορίσει από μόνη της τα οικονομικά και κατόπιν να ακολουθήσει πορεία ανάπτυξης.

Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς καθώς και άλλες χώρες έχουν υποσχεθεί να υποστηρίξουν την Ουκρανία, εάν συμφωνηθεί και τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας της χώρας από το ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο δανειακό πρόγραμμα του ΔΝΤ προς την Ουκρανία ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είχε επιτυχία, αφού η κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν.

Το ΔΝΤ ζητούσε από το Κίεβο να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό του έλλειμμα, να αφήσει ελεύθερη τη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και να μειώσει σταδιακά τις ενεργειακές δαπάνες.

Ανάλογα μέτρα αναμένεται να συνοδεύουν το όποιο νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας του ΔΝΤ προς τη χώρα.

Facebook Comments