Μεταφέροντας με ανατρεπτικό τρόπο το κοινό στον μαγικό παραμυθένιο κόσμο, όπου το καλό μάχεται με το κακό και η αγάπη με την προδοσία και την απόγνωση, ο χορευτής – χορογράφος Ρενάτο Τζανέλλα μάς μιλά για την παράσταση «Η λίμνη των κύκνων».

Το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών, το αριστούργημα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), σε νέα χορογραφία του διευθυντή του, Ρενάτο Τζανέλλα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για επτά παραστάσεις, στις 15, 16, 18, 19, 21, 22 και 23 Mαρτίου, στις 8 το βράδυ.

Σε αυτήν τη δραματουργικά ανατρεπτική εκδοχή, ο Ρενάτο Τζανέλλα, ο οποίος έχει επιμεληθεί και τα σκηνικά της παράστασης, δίνει μία διαφορετική σύγχρονη διάσταση, με κυρίαρχα στοιχεία τη μουσική, τη λευκή ομορφιά των κύκνων και τη μαύρη σκληρότητα της πραγματικής ζωής, και μιλά για την παράσταση και τα συναισθήματά του για την Ελλάδα.

Τι σας γοητεύει σε αυτό το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι;

Αχ! Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό αριστούργημα, το οποίο διαχρονικά καταφέρνει να συγκινεί, να ενθουσιάζει, να προκαλεί έντονα συναισθήματα και να μαγεύει το κοινό που το απολαμβάνει, αλλά και τους χορευτές – χορογράφους, που αναμετρώνται μαζί του. Η σχέση μεταξύ της ιστορίας και της μουσικής, με την απίστευτη ελευθερία που νιώθει κανείς, δημιουργώντας πάνω σε αυτό το έργο, είναι μαγική. Επιπλέον, νιώθω ότι η μοναδική εμπειρία, που νιώθει ο καθένας ξεχωριστά, ακούγοντας τη “Λίμνη των κύκνων”, την κατατάσσει σε ένα από τα έργα τέχνης, για τα οποία η ανθρωπότητα θα πρέπει να νιώθει υπερήφανη που δημιουργήθηκαν.

Για ποιους λόγους αποτελεί την υπέρτατη πρόκληση στην καριέρα των χορευτών;

Είναι, πράγματι, μια τεράστια πρόκληση για τους χορευτές το έργο αυτό, μιας και απαιτεί τεράστιες τεχνικές και ερμηνευτικές ικανότητες. Διαχρονικά, σπουδαίοι χορευτές παγκοσμίως σημείωσαν τεράστια επιτυχία ερμηνεύοντάς το, και όχι αδίκως, αυτή η ερμηνεία θεωρείται η κορυφή της καριέρας τους. Είναι ένας ρόλος, που απαιτεί την απόλυτη αφοσίωση του χορευτή και απόλυτο έλεγχο των ερμηνευτικών του δυνατοτήτων. Είμαι πολύ χαρούμενος, που το Μπαλέτο της ΕΛΣ έχει χορευτές ικανότατους και πρόθυμους να αναμετρηθούν με μια τέτοια πρόκληση.

Πώς μεταλλάσσεται το έργο μέσα από τη δική σας εκδοχή;

Ακολουθώ το λιμπρέτο, αλλά τοποθετώ την ιστορία στη σημερινή εποχή. Στην αρχή, ο πρίγκιπας συναντά ένα κορίτσι και, μόνο στο τέλος, αυτή γίνεται κύκνος, όταν τον χάνει για πάντα. Η επιθυμία μου είναι να παραμείνω πιστός στο πνεύμα και τη μουσική, αλλά να φέρω την εικόνα της παράστασης πιο κοντά στις αναφορές του σημερινού θεατή και, μάλιστα, των νεότερων θεατών, στους οποίους θέλουμε να εμφυσήσουμε την αγάπη για το μπαλέτο και τη μουσική.

Ποιες διαστάσεις παίρνει ο έρωτας στην παράσταση;

Πάνω από όλα, η “Λίμνη των κύκνων” είναι μια ερωτική ιστορία, ένα υπέροχο ρομαντικό δραματικό λαβ στόρι. Κατά συνέπεια, ο έρωτας κυριαρχεί.

Τι σας ώθησε να αναλάβετε τη διεύθυνση του Μπαλέτου της ΕΛΣ και, μάλιστα, στη δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης, και ποιο είναι το όραμα σας;

Νομίζω ότι έψαχνα για μια μεγάλη πρόκληση στη ζωή και την καριέρα μου. Είμαι ευτυχής, που διευθύνω αυτό το υπέροχο μπαλέτο. Το όραμά μου είναι να είμαστε ένα υγιές κομμάτι στο πολιτιστικό “σώμα” της Ελλάδας.

Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ποιες διαφορές εντοπίζετε στη λειτουργία του;

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της χώρας. Σε κάθε χώρα, υπάρχουν διαφορετικές παράμετροι, που αφορούν στην πολιτιστική πραγματικότητα. Κατά τη γνώμη μου, επιτυχημένοι φορείς είναι αυτοί, που στηρίζουν και προωθούν την εκπαίδευση και αντιλαμβάνονται τη σημασία της τέχνης σε όλες τις εκφάνσεις της, παρά τις μεγάλες οριζόντιες περικοπές στους προϋπολογισμούς.

Τι αγαπάτε περισσότερο στην Ελλάδα;
Αγαπώ ιδιαιτέρως τη χώρα σας και τους υπέροχους ανθρώπους της. Τα νησιά, την Αθήνα, τον πολιτισμό, τον υπέροχο καιρό.

Τι εύχεστε για το παρόν και το μέλλον μας;

Εύχομαι να ξεπεραστεί το παρελθόν και να χτιστεί ένα υπέροχο και μοναδικό μέλλον, όπως αξίζει στην υπέροχη αυτή χώρα και τους ανθρώπους της.

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή – χορογραφία – σκηνικά: Ρενάτο Τζανέλλα, διεύθυνση Ορχήστρας της ΕΛΣ: Ηλίας Βουδούρης, κοστούμια: Σήλια Κριθαριώτη, φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου. Ερμηνεύουν: Αιμιλία Γάσπαρη, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Σταυρούλα Καμπουράκη, Νατάσα Σιούτα, Αλίνα Στεργιανού, Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Αλεξάντερ Νέσκωβ, Στράτος Παπανούσης, Ίγκορ Σιάτζκο, Ελεάνα Ανδρεούδη, Χριστίνα Μακρίδου, Πόπη Σακελαροπούλου.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι – Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: 60, 40, 30 ,15, 10 (παιδικό – φοιτητικό) ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, ταμεία θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59 – 61), Ομήρου 8, τηλεφωνικά: 210 7282333, 210 3662100, ηλεκτρονικά: www.megaron.gr.

Facebook Comments