Ο πληθυσμός της Κριμαίας με μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της απόσχισης της χερσονήσου από την Ουκρανία και την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στη Συμφερόπολη ποσοστό που αγγίζει το 93% των κατοίκων έκριναν ότι το μέλλον τους συμβαδίζει με αυτό της Ρωσίας. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 75%.

Επιτάχυνση της προσχώρησης

Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιονόφ εξήγγειλε ότι θα κάνει το παν για να επισπεύσει τις νομικές διαδικασίες για μια όσο το δυνατόν ταχύτερη προσχώρηση στη Ρωσία. « Αύριο θα συνεδριάσει το ανώτατο σοβιέτ στην Κριμαία και θα απευθυνθεί προς τον πρόεδρο Πούτιν με αίτημα την αποδοχή της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία»

. Ο Αξιονόφ έγραψε στο Twitter του ότι «σήμερα ο λαός της Κριμαίας πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση που θα περάσει στην ιστορία». Η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν το δημοψήφισμα παράνομο και αντισυνταγματικό και δήλωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την έκβασή του. Ο Λευκός Οίκος εξήγγειλε ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Η Ρωσία θα πληρώσει υψηλό τίμημα για τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Η Μόσχα θα πρέπει να περιμένει κυρώσεις τις επόμενες μέρες ενώ η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς, κάτι που θα αποδυναμώσει την οικονομία της».

Κυρώσεις από παντού

Σε ότι αφορά την ΕΕ οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 συνεδριάζουν αύριο στις Βρυξέλλες και θα αποφασίσουν τη λήψη αυστηρότερων κυρώσεων. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιών ρώσων αξιωματούχων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας υπάλληλοι και διπλωμάτες θα καταρτίσουν κατάλογο με ονόματα προσώπων εναντίον των οποίων θα εφαρμοστούν οι κυρώσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους πρόκειται για άτομα που ευθύνονται άμεσα για τη ρωσική στρατιωτική κατάληψη στην Κριμαία. Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 θα έχουν συνάντηση και με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Γκύντερ Φερχόιγκεν, για να επανεξετάσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική δεδομένου ότι η ΕΕ προμηθεύεται φυσικό αέριο σε ποσοστό του 35% από τη Ρωσία.

Facebook Comments