Ελαφρά κάτω του 1,5%, στην περιοχή του 1,3% τοποθετεί τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε πραγματικούς όρους, το ΙΟΒΕ, ενώ για το 2018 “βλέπει” επιτάχυνση της τάξης του 2%, ενδεχομένως και ελαφρά μεγαλύτερη.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία, η σημαντικότερη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ φέτος είναι αυτή των εξαγωγών (αγαθών και υπηρεσιών) λόγω του ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος και της βελτίωσης της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο για άλλο ένα έτος, αναιμική είναι η συμβολή των επενδύσεων (κυρίως από μεταβολές στα αποθέματα, όχι σε πάγια).

Όσο για το 2018, βασικός ωθητικός παράγοντας αναμένεται να είναι νέα διεύρυνση των εξαγωγών (7%). Έπονται σε συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ οι επενδύσεις (12-15%), από επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ),  σε εξωστρεφείς τομείς (μεταποιητικούς, τουρισμό) και σε αποκρατικοποιήσεις.

Θετική αναμένεται να είναι και η συμβολή της κατανάλωσης των νοικοκυριών, λόγω κάμψης της ανεργίας και λιγότερων νέων δημοσιονομικών μέτρων. 

Facebook Comments