«Έρχεται το τέλος του Ισλαμικού Κράτους»
Οι τρομοκράτες του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους τρέπονται πλέον σε φυγή, αλλά οι μάχες δεν σταματούν σε Συρία και Ιράκ
Οι τρομοκράτες του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους τρέπονται πλέον σε φυγή, αλλά οι μάχες δεν σταματούν σε Συρία και Ιράκ
Είναι ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που καλύπτουν από την αρχή τις εξελίξεις στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για τον ραδιοφωνικό σταθμό «Χάρα», ο οποίος πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση. Η ανακατάληψη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, αλλά κυρίως της πόλης Ράκα στη Συρία, αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή, λέει ο Αντνάν Χαντάντ, μιλώντας στην DW από την πόλη Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Υπενθυμίζει βέβαια ότι οι άμαχοι που δεν θέλησαν ή δεν πρόλαβαν να διαφύγουν είναι εκείνοι που βιώνουν τις τραγικές συνέπειες του πολέμου. «Χιλιάδες άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί στις περιοχές που είχαν περιέλθει στον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Ακούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Έχουν περάσει τρομακτικές στιγμές, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό, χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο», επισημαίνει.
Σύμφωνα με τη διεθνή συμμαχία κατά του «Ισλαμικού Κράτους», λιγότερα από εκατό μέλη της οργάνωσης έχουν απομείνει πλέον στη Ράκα. Η απώλεια μίας πόλης που πολλοί θωρούσαν το μεγαλύτερο προπύργιο των τζιχαντιστών προφανώς περιορίζει τις δυνατότητες τους να σχεδιάσουν νέες επιθέσεις στην Τουρκία και στην Ευρώπη. Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι το «Ισλαμικό Κράτος» εξακολουθεί να διαθέτει ερείσματα και να κινητοποιεί πυρήνες τζιχαντιστών, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Στο 20% η δύναμη του Ισλαμικού Κράτους»
Ο Αντνάν Χαντάντ μάλλον περιλαμβάνεται στους αισιόδοξους, εκτιμώντας ότι «βλέπουμε ήδη το τέλος του Ισλαμικού Κράτους. Είχε επεκταθεί πολύ γρήγορα μέσα σε λίγους μήνες και καταλάμβανε συνεχώς νέα εδάφη είτε από τον τακτικό στρατό του Ιράκ είτε από τους σύρους αντάρτες. Αλλά από τότε που η διεθνής συμμαχία άρχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράκα και τη Μοσούλη υποχωρούν συνεχώς. Θα έλεγα ότι σήμερα το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ούτε το 20% της ισχύος που διέθετε πριν από λίγα χρόνια…»
Η εκδίωξη των τζιχαντιστών δεν σημαίνει όμως και το τέλος του πολέμου. Είναι πολλοί εκείνοι που εγείρουν αξιώσεις στη Ράκα, από τους κούρδους μαχητές του Δημοκρατικού Κόμματος για το Κουρδιστάν μέχρι τον τακτικό στρατό της Συρίας, ενώ παραμονεύει και η Τουρκία που θέλει να αποτρέψει την ίδρυση κουρδικού κράτους. Όσο για τους τζιχαντιστές που απέμειναν, αναζητούν πλέον καταφύγιο σε μικρότερες πόλεις, λέει ο Αντνάν Χαντάντ. «Αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένοι σε πολύ μικρές πόλεις», επισημαίνει. «Μάλιστα εξακολουθούν να ελέγχουν μερικές από αυτές που όμως έχουν πολύ μικρότερη στρατηγική σημασία από τη Ράκα ή τη Μοσούλη. Γι αυτό πιστεύω ότι έχει έρθει το τέλος τους και μέσα σε λίγους μήνες το Ισλαμικό Κράτος θα έχει εξαλειφθεί από τη Συρία ή το Ιράκ. Αλλά κάποιοι θα ανακαταλάβουν όλα αυτά τα εδάφη, είτε το συριακό καθεστώς, είτε η διεθνής συμμαχία, είτε άλλες ομάδες…»
Facebook Comments