Αργεντινή: Προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» των πικρών μεταρρυθμίσεων
Ως εκ τούτου, η επιτυχία του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα μπορέσει η Αργεντινή να διασφαλίσει την πρόσβαση στις αγορές
Ως εκ τούτου, η επιτυχία του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα μπορέσει η Αργεντινή να διασφαλίσει την πρόσβαση στις αγορές
Η συρρίκνωση του κράτους, η κατάργηση των περιορισμών στο εμπόριο και οι μεταρρυθμίσεις στη δημοσιονομική και τη φορολογική πολιτική, αλλά και στις αγορές εργασίας και κεφαλαίου, περιλαμβάνονται στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του προέδρου της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, η εφαρμογή της οποίας διακυβεύεται στις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή για την ανάδειξη μελών του Κογκρέσου.
Από τον Μάρτιο του 2016, οπότε επέστρεψε στις διεθνείς αγορές έπειτα από μακρόχρονη απουσία, η Αργεντινή έχει καταφέρει να πουλήσει σε διεθνείς επενδυτές ομόλογα αξίας 54 δισ. δολαρίων. Σήμερα, η μεγαλύτερη πρόκληση για το Μπουένος Αϊρες είναι να πείσει τους επενδυτές ότι η αστάθεια ανήκει στο παρελθόν. Οπως επισημαίνουν σε σχετικό ρεπορτάζ οι Financial Times, στόχος του προέδρου Μάκρι είναι να προσελκύσει αρκετές επενδύσεις, ώστε να μπορέσει να «ξεκλειδώσει» την ανάπτυξη και να αντιστρέψει την πτωτική πορεία.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, κάποιοι κίνδυνοι απορρέουν από την προσπάθεια του Αργεντίνου προέδρου να προωθήσει σταδιακά το πολιτικό πρόγραμμά του, ώστε να «χρυσώσει το χάπι» των πικρών μεταρρυθμίσεων. Εχει μεν προωθήσει ορισμένα μέτρα, όπως ο έλεγχος στην ισοτιμία του εθνικού νομίσματος, αλλά η απόφασή του να διατηρήσει και εν μέρει να επεκτείνει κοινωνικά προγράμματα έχει διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ως εκ τούτου, η επιτυχία του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα μπορέσει η Αργεντινή να διασφαλίσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, για να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά της. Οι επικριτές του επισημαίνουν, άλλωστε, πως η πάλαι ποτέ πλούσια χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει δανειστεί περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη αναδυόμενη αγορά από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Μάκρι.
Προς το παρόν, το χρέος της χώρας παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Οικονομολόγοι της Bank of America Merrill Lynch το υπολογίζουν στο 24,3% του ΑΕΠ, όταν αφαιρεθούν οι υποχρεώσεις μεταξύ των φορέων του δημοσίου τομέα. Δεδομένου ότι τα επιτόκια παραμένουν ακόμη χαμηλά παγκοσμίως και οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να δανείσουν όταν βρουν υψηλότερες αποδόσεις, οι δανειακές ανάγκες της Αργεντινής δεν αναμένεται να αποτελέσουν πρόβλημα πριν από τις γενικές εκλογές του 2019. Μέχρι τότε, στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα στο 2,2% και τον πληθωρισμό στο 5%. Άλλο πρόβλημα είναι η συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος, καθώς οικονομικοί αναλυτές το θεωρούν υπερτιμημένο κατά 15% έως 20%. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Αλφόνσο Πρατ-Γκάι, η οικονομία της Αργεντινής θα σημειώσει ανάπτυξη 3% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός έχει περιοριστεί περίπου κατά το ήμισυ από το ιλιγγιώδες 44% στο οποίο έφτανε τον Ιούλιο του 2016.
Facebook Comments