Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19.00 η συνάντηση που είχε τπ οικονομικό επιτελείο με του εκπροσώπους των δανειστών. Με το πέρας της συναντήσης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως «δε θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank και γενικότερα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όμως, συζητήσαμε και για τα υπόλοιπα ζητήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην τρόικα παρουσιάστηκες πλάνο άμεσης αποπομπής από το Δημόσιο επίορκων υπάλλήλων, αλλά και παρεμβάσεις σχετικές με την αναδιοργάνωση των υπουργείων και την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων.

Θα τεθούν ακόμη προς συζήτηση στοιχεία για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, αλλά και τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων.

Σημαντικό πρόβλημα καταγράφεται με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων που διαρκώς αυξάνονται. Οι χρηματοδοτικές δε ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων είναι ήδη πολύ αυξημένες λόγω της ανεργίας και των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων.

Για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τους στόχους που είχαν τεθεί για το πρώτο τρίμηνο, καθώς έχει καταβάλει μόλις 1,5 δισ. ευρώ, εκ συνόλου 8,8 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η ρύθμιση για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, θέμα στο οποίο έχει ήδη καταγραφεί πρόοδος και αναμένεται να κλειδώσει στη συνάντηση των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι η αποχώρηση της τρόικαςα από το υπουργείο ήταν επεισοδιακή, καθώς πολίτες προσπάθησαν να κινηθούν απειλητικά εναντίον του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Κ. Τόμσεν, κάτι που δεν κατόρθωσαν λόγω της παρέμβασης των ΜΑΤ.

Facebook Comments