Κοντά στο σημείο καμπής – για το οποίο έχει τόσο προσπαθήσει – βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

“H βαθιά ύφεση, η οποία ταλαιπωρεί την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια πλησιάζει στο τέλος της”, υποστηρίζει το IIF, επισημαίνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ανακτάται, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες μειώνονται και πραγματική το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει.

Η Ελλάδα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και η αισιοδοξία για επιστροφή στην ανάπτυξη καλά κρατεί.

Κατά το IIF, είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας, αφού θα ανοίξει ο δρόμος για την Ελλάδα να ξεκινήσει προετοιμασίες για την έξοδό της στις αγορές, πολύ νωρίτερα από ότι αρχικά αναμενόταν και με προσδοκίες για χαμηλό επιτόκιο.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί το Ινστιτούτο, ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει, καθώς οι Ευρωεκλογές του Μαϊου δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ούτε στην Αθήνα, ούτε στην τρόικα, για συναινέσεις.
Αποτιμώντας την πορεία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, το ΙΙF επισημαίνει πως η Αθήνα θα πρέπει να περιορίσει το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα επιστρέψει στους πολίτες.

Για το Ινστιτούτο, το πλέον προβληματικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων είναι το ευαίσθητο θέμα της εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Η τρόικα πιέζει, ενώ η κυβέρνηση θέτει κόκκινη γραμμή σε ό,τι αφορά τις μαζικές απολύσεις. Όπως σημειώνει, στη συνέχεια, το IIF, οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό, παρά τις διαφαινόμενες δυσκολίες.

Τα πολιτικά σενάρια

Σύμφωνα με το ΙΙF, εξαιρετικά δεινή εμφανίζεται η θέση του ΠΑΣΟΚ, του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου. Δεδομένου ότι τα ποσοστά του κατρακυλούν στις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κατορθώσει να συναινέσει σε κανένα νέο μέτρο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πλειάδα πολιτικών αναλυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι εκείνο που θα ωφεληθεί περισσότερο από την έκβαση των κρίσιμων Ευρωεκλογών του Μαϊου. Όσο πιο μεγάλο θα είναι το ποσοστό που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, τόσο θα αυξηθεί η πιθανότητα για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, με νικητή της κάλπης το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Facebook Comments