Στην παραδοχή ότι το ελληνικό πρόγραμμα του 2010 ανήκει στα μεγαλύτερα ιστορικά λάθη του Ταμείου, προχώρησε το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.

Στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Γραφείο αναδεικνύει τις λανθασμένες προβλέψεις του ΔΝΤ σε προγράμματα όπως της Ελλάδας όπου υποθέσεις ειδικού χειρισμού κατέληξαν σε οικονομικές κρίσεις.

Ερευνώντας τις προβλέψεις των στελεχών του Ταμείου σε 103 χώρες για την περίοδο 1990-2011 και ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα στις οποίες έχουν χορηγηθεί σημαντικά ποσά, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες… κατά παράδοση και ειδικά για την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης αναφέρει, ωστόσο, ότι στην πρώτη αξιολόγηση κάθε προγράμματος τα λάθη διορθώνονται σε ένα μεγάλο ποσοστό, κάτι που όμως δεν ίσχυσε στην περίπτωση της Ελλάδας με επανειλημμένες προβλέψεις μέχρι το 2013 για το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2014.

Μαζί με το ελληνικό πρόγραμμα του 2010, η έκθεση τοποθετεί στα μεγαλύτερα λάθη του Ταμείου τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ασιατική κρίση το 2007 και στην Αργεντινή στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Facebook Comments