Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι προ των πυλών”, γράφει σήμερα το Bloomberg σε ένα απ τα κύρια θέματα που φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του. 

Η πετυχημένη έκδοση ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς, την πρώτη έκδοση για ελληνική τράπεζα απ το 2009, δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο υπογραμμίζει τη δήλωση Χρυσοχοϊδη χθες ότι το ελληνικό Δημόσιο θα δοκιμάσει να προχωρήσει σε ομολογιακή έκδοση στις αγορές πριν τις ευρωεκλογές.

Τον δρόμο για την έκδοση κρατικού ελληνικού ομολόγου άνοιξε η ομολογιακή έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως η Wall Street Journal αλλά και το Reuters που καταγράφει την πτώση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου μετά τη συμφωνία με την τρόικα.

Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι ότι οι αγορές πείθονται πλέον για τη βελτίωση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή τα επιτόκια των ομολόγων σε ευρώ έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει “διψά” για αποδόσεις με αποτέλεσμα να πιθανολογείται καλή υποδοχή και για μια κρατική έκδοση από την Ελλάδα.

Η έκδοση της  Πειραιώς, που ήταν η πρώτη μετά από 5 χρόνια για ελληνική τράπεζα, έγινε δεκτή με πολλά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, που καταγράφουν την εξέλιξη ως απόδειξη ότι οι αγορές θεωρούν πως η κατάσταση στην ελληνική οικονομία βελτιώνεται, αλλά και ως ένδειξη για τη μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει στις αγορές και αναζητεί αποδόσεις.

Το ράλι των τιμών των ελληνικών ομολόγων θα έχει και συνέχεια, εκτιμά η Nomura, σημειώνοντας μάλιστα ότι εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου με απόδοση 6%, τότε και τα 10ετή ομόλογα θα πρέπει να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο τιμών, ώστε οι αποδόσεις τους να πέσουν πιο κοντά στο 6% (από τα επίπεδα του 6,8% όπου βρίσκονται σήμερα).

Σύμφωνα με την RBS η έκδοση θα αφορά τριετές ή πενταετές ομόλογα, το οποίο θα διέπεται από το Αγγλικό Δίκαιο και το οποίο θα εξασφαλίζει τους επενδυτές, αφού θα έχει προτεραιότητα αποπληρωμής έναντι των ομολόγων του EFSF. Μάλιστα εκτιμά ότι θα ακολουθήσει ως το τέλος της χρονιάς και δεύτερη έκδοση.

Ωστόσο οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό ένα τρίτο πακέτο για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, εκτός και εάν η συμφωνία του ερχόμενου Αυγούστου για το ελληνικό χρέος θα είναι πολύ πιο ευνοϊκή απ αυτή που προβλέπουν, κάτι όμως απίθανο με δεδομένο ότι η τρόικα θέλει να συνεχίσει να μπορεί να ασκεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

Facebook Comments