Αλλάζει το κλίμα στην αγορά και την οικονομία η έκδοση του ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ και με επιτόκιο 5,12% της Τράπεζας Πειραιώς. Δύο μέρες μετά, τα σχόλια των ξένων οίκων και μέσων ενημέρωσης παραμένουν διθυραμβικά, με το Reuters να γράφει ότι στην εγχώρια αγορά θα επανέλθουν με τη σειρά τους και οι μακροχρόνιοι παίκτες  και την Moody’s να θεωρεί ότι ανοίγει η όρεξη για αγορές Ελληνικών ομολόγων.

Παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα της περιφέρειας σήμερα πήραν το δρόμο της ανόδου, το spread του Ελληνικού ομολόγου παραμένει στα επίπεδα των 510 μονάδων βάσης και η απόδοση παραμένει σταθερά κάτω από 7% και συγκεκριμένα στην περιοχή του 6,7% Εφόσον έρθει αύριο, Παρασκευή η πολυπόθητη αναβάθμιση από την S&P θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση, υποστηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς και το κλίμα θα βελτιώνεται περισσότερο, όσο εμπεδώνεται η πεποίθηση εξόδου της χώρας στις αγορές. Το καλό νέο είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πείσει την τρόικα ότι με ίδια μέσα θα καταφέρει για φέτος να καλύψει το δημοσιονομικό κενό.  Αυτό θα γίνει, τόσο με την έκδοση 5ετούς ομολόγου για 2,5 δις. ευρώ, όσο και με τον εσωτερικό δανεισμό από πλεονασματικούς φορείς του Δημοσίου, αλλά και από την είσπραξη κεφαλαίων από τις τράπεζες στο πλαίσιο της αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών Αλογοσκούφη. Κάτι το οποίο θα εξασφαλιστεί από τις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha και της Πειραιώς.

“Η έκδοση ομολόγου (σ.σ. της Πειραιώς) σηματοδοτεί, την επιστροφή της επενδυτικής όρεξης για τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα, έπειτα από πέντε χρόνια στη διάρκεια των οποίων οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν πρόσβαση στις χρηματαγορές, εν μέσω της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Πιστεύουμε ότι η έκδοση ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς ανοίγει το δρόμο για να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές χρέους και άλλες ελληνικές τράπεζες”, σημειώνουν οι αναλυτές της Moodys.

“(Η έκδοση ομολόγων) είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για την Πειραιώς, αλλά το πραγματικό τεστ για τις τράπεζες της χώρας θα είναι η ικανότητά τους να αντλήσουν κεφάλαια και να αποπληρώσουν τη συμμετοχή του Δημοσίου”, λέει στο Reuters η κυρία Εύα Όλσον, αναλύτρια της Mitsubishi UFJ Securities. “Μια αύξηση κεφαλαίου θα λειτουργήσει ευνοϊκά για τα ομόλογα αυτά στη δευτερογενή αγορά και θα δώσει ώθηση και σε άλλες τράπεζες, όπως η Alpha Bank και η Εθνική να ακολουθήσουν με τις δικές τους συναλλαγές”.  Μάλιστα, το Reuters εκτιμά πως παρότι τα hedge funds είχαν μεγάλη συμμετοχή στην υπερκάλυψη αυτής της έκδοσης, οι επόμενες ομολογιακές εκδόσεις από ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσουν περισσότερους παραδοσιακούς επενδυτές, με πιο μακροπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες, τώρα που ο κλάδος έχει περάσει και από το μικροσκόπιο της BlackRock.

Facebook Comments