Ένα νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων σε ιδιώτες στη Ρωσία τόσο εντός όσο και εκτός της κυβέρνησης, ως αντίποινα για τις ενέργειες του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, ετοιμάζονται να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Την ίδια ώρα η Ρωσία επιβάλλει απαγόρευση εισόδου στη χώρα Αμερικανών δικηγόρων και υπαλλήλων σε αντίποινα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στο σύντομο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι οι απειλές της Ρωσίας για τη νότια και την ανατολική Ουκρανία συνιστούν έναν σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή. Όπως ανέφερε, υπέγραψε ήδη την εντολή που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας στην περίπτωση που η Μόσχα δεν αλλάξει τη στάση της.
Ο Ομπάμα χαρακτήρισε «αταλάντευτη» τη στήριξη που θα προσφέρει η Ουάσινγκτον στις συμμάχους της, τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και ότι σκοπεύει να επισημάνει το γεγονός αυτό στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί τους στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια που θα διεξαχθεί στη Χάγη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κατονόμασε την τράπεζα στην οποία θα επιβληθούν κυρώσεις, λέγοντας μόνο ότι το ίδρυμα αυτό «παρέχει υλική υποστήριξη» στη ρωσική ηγεσία. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ωστόσο διευκρίνισε ότι πρόκειται για την Rossiya. Όσον αφορά τα πρόσωπα που πλήττονται από τις νέες κυρώσεις, είπε ότι πρόκειται για 20 αξιωματούχους, στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που εμπλέκονται στις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία.

Τί απαντά η Ρωσία

Σε αντίδραση για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, η ρωσική κυβέρνηση νακοίνωσε νέα σειρά μέτρων κατά αξιωματούχων και κυρίως Αμερικανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, οι κυρώσεις αφορούν 10 πρόσωπα βουλευτές και άλλους αξιωματούχους μεταξύ αυτών ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Μακ Κέιν αλλά και οι σύμβουλοι του Αμερικανού Προέδρου, Πφέιφερ και Άτκινσον.

Facebook Comments