Με το δάκτυλο στην σκανδάλη
Ο Chuck Prince, πρώην CEO της Citigroup, είχε πει το περίφημο : Όσο η μουσική παίζει, θα πρέπει να σηκωθείς και να χορέψεις
Ο Chuck Prince, πρώην CEO της Citigroup, είχε πει το περίφημο : Όσο η μουσική παίζει, θα πρέπει να σηκωθείς και να χορέψεις
Υπερβολές
Πολλές μετοχές των εταιριών βρίσκονται στα ύψη, αν και αρκετές λειτουργούν με ζημιές ή λίγα έσοδα. Η καναδέζικη Fairfax Financial, σε επιστολή προς τους μετόχους της επισημαίνει κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα :
Το Facebook αγόρασε για 19 δισεκατομμύρια την WhatsApp. Μια εταιρεία με 50 υπαλλήλους και 20 μόλις εκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα !
Η Tesla Motors πούλησε 22.477 αυτοκίνητα το 2013 και η κεφαλαιοποίηση της ήταν 31 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη η Fiat που πούλησε 4.400.000 αυτοκίνητα, έχει χρηματιστηριακή αξία μόλις 14 δισεκατομμύρια !
Η Amazon έχει κεφαλαιοποίηση 167 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ποτέ δεν έχει κερδίσει περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια σε ένα έτος από το 1999, τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο !
Μακροοικονομικές ανησυχίες
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, υπάρχουν πολλές ανησυχητικές ενδείξεις :
– Το χρέος των ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Σημαντική εξαέρωση του συστήματος δεν έχει γίνει ακόμα, αλλά πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί για πολύ καιρό.
– Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι ακόμη πολύ αδύναμη, παρά την νομισματική πολιτική και τα φορολογικά κίνητρα. Στην Ευρώπη η ανάπτυξη είναι ακόμα πιο αναιμική. Το παράδοξο είναι πως τα κέρδη μετά από φόρους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών.
– Ο πληθωρισμός παρά τα πέντε χρόνια πιστωτικής επέκτασης, εξακολουθεί να είναι κοντά στο 1%, με πτωτική τάση. Θυμίζουμε ότι χρειάστηκαν πέντε χρόνια μετά το χρηματιστηριακό κραχ του 1990 στην Ιαπωνία, για να σημειωθεί αποπληθωρισμός. Όταν εμφανίστηκε όμως αποδείχτηκε πολύ δύσκολο να καταπολεμηθεί.
– Η νομισματική πολιτική της πιστωτικής επέκτασης έχει βοηθήσει τα χρηματιστήρια, αλλά μικρή επίπτωση είχε στην πραγματική οικονομία. Η προοπτική του περιορισμού αυτών των πολιτικών από την FED είναι ένα θέμα προβληματισμού.
Το παραπάνω διάγραμμα μας βοηθάει να δούμε πόσο σημαντικές είναι οι αγορές της FED σε ότι αφορά την διατήρησης της ανοδικής αγοράς των μετοχών.
Ο παράγοντας Κίνα
Υπάρχει μία τεράστια φούσκα των ακινήτων στην Κίνα, η οποία μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Πλησίασε να σκάσει το 2011, αλλά οι αρχές αυξάνοντας την πιστωτική επέκταση το απόφυγαν προσωρινά.
Ποτέ μία φούσκα δεν έχει τερματίσει με ήπιες συνέπειες. Συνήθως η αγορά συντρίβεται λίγο αργότερα από τότε που οι άνθρωποι πιστεύουν ακράδαντα ότι οι τιμές θα αυξάνονται για πάντα.
Οι παρατεταμένες περίοδοι ευημερίας οδηγούν σε επανάπαυση και υπερβολική αυτοπεποίθηση. Αυτό με την σειρά του οδηγεί στην μόχλευση, οπότε είναι λογικό να ακολουθεί η αστάθεια. Αυτό έγινε στην Ιαπωνία το 1990, στις ΗΠΑ το 2007 και πολύ φοβάμαι πως θα ισχύσει για την Κίνα στις ημέρες μας.
Κάθε σημαντικό γεγονός στον ασιατικό γίγαντα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Για παράδειγμα, η παγκόσμια παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, κυρίως επειδή η ζήτηση της Κίνας έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί. Αν μειωθεί η ζήτηση από πλευράς Κίνας, θα οδηγήσει σε απότομη πτώση των τιμών των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα να πληγούν πολλές χώρες, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Βραζιλία κτλ
Στοιχεία από το real estate της Κίνας
Από μία πρόσφατη έκθεση της J Capital Research, με έδρα το Πεκίνο, σταχυολογούμε :
1. Η Κίνα πρόσθεσε 5,9 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα σε εμπορικά κτίρια μεταξύ 2008 και 2012. Όσο δηλαδή η έκταση του Manhattan επί 50 φορές, σε μόλις πέντε χρόνια!
2. Το 2012, η Κίνα ολοκλήρωσε 2 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα σε κατοικίες. Περίπου 20 εκατομμύρια σπίτια. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, οι ΗΠΑ στο αποκορύφωμά τους, χτίσανε 2 εκατομμύρια σπίτια μέσα σε ένα χρόνο.
3. Στο τέλος του 2013, η Κίνα είχε περίπου 6,6 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα υπό κατασκευή για την ανέγερση νέων κατοικιών. Περίπου 60 εκατομμύρια σπίτια.
4. Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Κίνα εκτιμάται ότι είναι πάνω από 100%, σε σχέση με 65% στις ΗΠΑ. Σε πολλές πόλεις είναι πάνω από 200%. Η Tangshan, κοντά στο Πεκίνο, είναι μία από αυτές.
Συμπέρασμα
Στις ΗΠΑ όλο και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να δείχνουν υπερτιμημένες, τουλάχιστον σε σχέση με την τρέχουσα κερδοφορία τους. Στην Κίνα κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει με το τραπεζικό σύστημα τους. Το μόνο που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι πως οι επιπτώσεις θα τους επηρεάσουν όλους.
Με την υπομονή ελεύθερου σκοπευτή, παρακολουθούμε προσεκτικά και καθημερινά την αγορά. Παραμένουμε αγορασμένοι σε επιλεγμένες μετοχές, αλλά και είμαστε σε επιφυλακή για άμεση αποχώρηση.
Καλύτερη τύχη θα έχουν όσοι μπούνε στην επόμενη υποχώρηση εκμεταλλευόμενοι το εργαλείο του short. Δηλαδή δεν θα περιμένουν να μειωθούν οι τιμές για να αγοράσουν φτηνότερα, αλλά θα κερδίσουν άμεσα χρήματα από την πτώση.
Στην Wall Street λένε «bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered».
Σε ελεύθερη μετάφραση: στην άνοδο έχεις την δυνατότητα να κερδίσεις χρήματα, στην πτώση έχεις την δυνατότητα να κερδίσεις χρήματα, αλλά αν είσαι ατζαμής θα χάσεις.
* Η ομάδα του GreekTrader θα δώσει το παρών στο MONEY SHOW, στην Θεσσαλονίκη 29 & 30 ΜΑΡΤΙΟΥ, με 2 δίωρες εκδηλώσεις
Η είσοδος είναι δωρεάν
Facebook Comments