«Δεν περιμένουν την S&P για να επενδύσουν οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα». Αυτό σχολιάζει μιλώντας στο «Μ» ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Eurobank, ερωτηθείς σχετικά αν η διατήρηση της αξιολόγησης με «Β-/Β» της Ελληνικής οικονομίας, μπορεί να ανακόψει την προσπάθεια της χώρας για έξοδο στις αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, « συνήθως η αξιολόγηση μιάς χώρας από έναν οίκο προειδοποιεί τους επενδυτές. Και οι επενδυτές είναι αυτοί που έχουν τον τελευταίο λόγο, αν θα τοποθετηθούν ή όχι. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, που βρέθηκε και βρίσκεται βορά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και με την πληροφόρηση άπλετη και σε σημεία υπερβολής, η κατάσταση είναι διαφορετική.

Η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και πλέον έχουν ασχοληθεί οι πάντες. Οπότε, αν ένας ξένος θέλει να επενδύσει στη χώρα έχει πληροφόρηση ο ίδιος», σημειώνει ο κ. Χαρδούβελης. Ο ίδιος θεωρεί ότι το δρόμο εξόδου της χώρας στις αγορές άνοιξε η Πειραιώς, η οποία κατάφερε να δανειστεί με 5,12%,  τονίζοντας ότι από τη στιγμή που υπάρχει «προηγούμενο» θα ακολουθήσει και η χώρα.

Από την άλλη, τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι με βάση την… βιβλιογραφία, η αξιολόγηση της Ελλάδας από τους Ελλάδας είναι απαγορευτική για τους επενδυτές να δανείσουν τη χώρα. Πλην όμως, υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση των spreads, που έφτασαν στα επίπεδα των 510 μονάδων βάσης, αλλά και βελτίωση των αποδόσεων, που πλέον διαμορφώνονται σταθερά κάτω από 7% (σ.σ. σήμερα στο 6,9%). Τονίζουν ότι μπορεί να προηγηθεί η έξοδος της χώρας  στις αγορές και στη συνέχεια οι ξένοι οίκοι να επαναπροσαρμόσουν την αξιολόγησή τους.

Καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να επανέλθει η S&P ή κάποιος άλλος οίκος στο επόμενο 15θήμερο (κάποιοι σημειώνουν με νόημα την 4η Απριλίου) με νεότερη έκθεσή τους για την Ελλάδα.

Αναλυτές της Citigroup, αναφέρουν πάντως, ότι αν και η Ελλάδα απέχει έξι βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία σύμφωνα με τις S&P και Fitch και επτά βαθμίδες κατά τη Moodys (την ώρα που η Ιρλανδία είχε μόνο μία αξιολόγηση junk όταν επέστρεψε στις αγορές, ενώ η Πορτογαλία απείχε 1-3 βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία), η αξιολόγηση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την έκδοση.

Facebook Comments