Με μικρά κέρδη τελικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά από μια συνεδρίαση που τα κύρια χαρακτηριστικά της ήταν η έντονη μεταβλητότητα και η νευρικότητα, στον απόηχο των εξελίξεων με τις κυρώσεις των Δυτικών στη Ρωσία με αφορμή το ζήτημα της Κριμαίας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,22% στις 6.557 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 9.343 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,16% στις 4.335 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,1% στις 327,91 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε άνοδο 1,9%, “σβήνοντας” τις απώλειες από την αρχή του έτους.

Την αγορά βοήθησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το καταναλωτικό κλίμα στην Ευρωζώνη το Μάρτιο έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6,5 ετών.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται εδώ ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν την επέκταση των στοχευμένων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας των εξελίξεων στην Κριμαία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τη λήψη οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας, αν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί. Η Ε.Ε. έλαβε επίσης μέτρα για την εφαρμογή «οικονομικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών περιορισμών όσον αφορά στην Κριμαία». Αυτό θα σημάνει «περιορισμό των προϊόντων από την Κριμαία».

Υποστηρικτικά πάντως λειτουργεί και το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» με σταθερή προοπτική για τις ΗΠΑ, αίροντας το καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης στο οποίο είχε θέσει τη χώρα τον Οκτώβριο του 2013.

Στο ταμπλό ξεχώρισε η Commerzbank με κέρδη 2,7%, μετά την αναβάθμιση της σε overweight από την Morgan Stanley, από equalweight νωρότερα.

Κέρδη 1,3% σημείωσε ο μεταλλευτικός κλάδος, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο στον δείκτη Stoxx 600, στον απόηχο της ανόδου των μετάλλων. Η Anglo American ενισχύθηκε κατά 2,5%, η Rio Tinto κέρδισε 1,8% και η Fresnillo 2,3%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα 25,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, σε εποχιακά προσαρμοσμένους όρους το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στα 25,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο από 21,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις -9,3 μονάδες έναντι -12,7 μονάδων το Φεβρουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2007. Οι αναλυτές ανέμεναν βελτίωση μόλις στις -12,3 μονάδες.
 

Facebook Comments