Και με νόμο η μετοχοποίηση των δανείων υπερχρεωμένων εταιρειών
Tο υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης απεργάζονται σχέδιο για την περίπτωση που οι εισηγμένες δεν συναινέσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου
Tο υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης απεργάζονται σχέδιο για την περίπτωση που οι εισηγμένες δεν συναινέσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου
Στις τράπεζες θα περάσουν οι μετοχές των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και μάλιστα με νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που οι εισηγμένες δεν συναινέσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, τη στιγμή που είναι διαπιστωμένο ότι οι ιδιοκτήτες τους διαθέτουν προσωπικά χρήματα, οι εταιρείες θα περνούν για το ποσό που οφείλουν στις τράπεζες. Ή αλλιώς, τα δάνεια θα μετοχοποιούνται, οι εταιρείες θα περνούν στις τράπεζες και αυτές θα έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν τις διοικήσεις τους, ή ακόμα και να πουλήσουν τα δάνεια μετοχές των προβληματικών εταιρειών σε τρίτους.
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών απ’ όλο το φάσμα της επιχειρηματικής ζωής που δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα τους. Πρόκειται για μια σειρά εταιρειών που το 2013 έπεισαν τις τράπεζες, αλλά και τους μετόχους τους, περνώντας το μήνυμα ότι δεν ρίχνουν λευκή πετσέτα και πως μάχονται για την επιστροφή στην κερδοφορία, ή τέλος πάντων, για την προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν τις ταμειακές ροές τους, πληρώνοντας δάνεια και άλλες υποχρεώσεις.
Στην Ηλεκτρονική Αθηνών ο βασικός μέτοχος κ. Στρούτσης κάλυψε εξ ολοκλήρου την αύξηση κεφαλαίου και οι τράπεζες μετέτρεψαν τον δανεισμό από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο.
Στην Dionic, η διοίκηση της εταιρείας έχει το πράσινο φως για αναδιάρθρωση δανεισμού από τη στιγμή που θα καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου. Στον Τηλέτυπο, οι βασικοί μέτοχοι πέρασαν το μήνυμα ότι μπορούν να ελπίζουν σε αποκατάσταση των σχέσεων με τις τράπεζες από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου και οι ίδιοι έπραξαν το καθήκον τους.
Ψήφο εμπιστοσύνης αποτελεί και η ομαλή πληρωμή του ομολογιακού από την MIG στη λήξη κάθε περιόδου, δίνοντας το μήνυμα ότι ό όμιλος παραμένει κραταιός και συνεχίζει την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό, ενώ ωφελήθηκε σημαντικά από την πώληση της Ολυμπιακής στην Aegean αντλώντας περί τα 80 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος προς αποκατάσταση της ρευστότητας κινούνται τα deals της ΓΕΚ/Τέρνα με την York Capital, ή της Eurobank Properties με το fund Fairfax, το οποίο έχει συμμετοχή στον Μυτιληναίο και χτυπάει την Eurobank.
Σημειωτέον, ότι το 2013 ήταν η χρονιά με τα περισσότερα λουκέτα για τις εισηγμένες στο Χ.Α. Οι έξι πτωχεύσεις εισηγμένων με επίσημες δικαστικές αποφάσεις αφορούσαν τη Φίντεξπορτ, τη Nutriart (πρώην Κατσέλης) την Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος, τη Sprider Stores, τη Χατζηιωάννου και την Alapis.
Τα μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, υγείας, ακτοπλοϊκές (παρά το γεγονός ότι η Minoan και κυρίως ο βασικός τη μέτοχος ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι κάλυψε την αύξηση κεφαλαίου).
Facebook Comments