Κύπρος: Ρωσικά σύννεφα στην οικονομία
Κύπρος: Ρωσικά σύννεφα στην οικονομία
Κύπρος: Ρωσικά σύννεφα στην οικονομία
Φορείς του τομέα διεθνών υπηρεσιών εκτιμούν ότι η κρίση της Κριμαίας φρενάρει τις επενδύσεις από και προς τη Ρωσία και την Ουκρανία και εκφράζουν φόβους ότι οι κυρώσεις της ΕΕ θα αρχίσουν να επηρεάζουν την Κύπρο.
Ένα χρόνο μετά το δραματικό bail-in των κυπριακών τραπεζών, ο κλάδος είχε αρχίσει να σταθεροποιείται, κάτι που άρχισαν να αναγνωρίζουν και οι πιστωτές της Κύπρου, εκτιμώντας ότι οι διεθνείς υπηρεσίες θα μπορούσαν να συμβάλουν σε βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Τα δεδομένα στην Ουκρανία, όμως, σε συνδυασμό με τη στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας κινδυνεύουν να ανατρέψουν τη διαμορφούμενη κατάσταση.
Ο προβληματισμός στον τομέα των διεθνών υπηρεσιών είναι έκδηλος, καθώς δύο ή τρία άτομα που μπήκαν στην πρώτη λίστα κυρώσεων της ΕΕ κατά 22 προσώπων, έχουν επιχειρηματική παρουσία στην Κύπρο.
Η ΕΕ πρόσθεσε την Παρασκευή τα ονόματα 12 Ρώσων και Ουκρανών στη λίστα των προσώπων στους οποίους επιβάλλει κυρώσεις – απαγόρευση έκδοσης βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων – εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στην Κριμαία.
Η Κύπρος είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές ξένων επενδύσεων στην Ουκρανία και στη Ρωσία.
O CEO της Baker Tilly, Μάριος Κλείτου, αναφέρει ότι οι εξελίξεις προκαλούν σοβαρή αβεβαιότητα.
«Οι Ουκρανοί πελάτες μας δεν ασχολούνται αυτή τη στιγμή με επενδύσεις ούτε μπορούν να λάβουν σοβαρές αποφάσεις και αυτό επηρεάζει αρνητικά την Κύπρο», τόνισε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια στασιμότητα και επιφυλακτικότητα εν αναμονή των εξελίξεων».
Ο διευθύνων συνέταιρος της Grant Thornton, Σταύρος Ιωάννου, σημειώνει «οι εξελίξεις δεν βοηθούν στις προσπάθειες ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας», τόνισε.
Φορείς του κλάδου ανησυχούν για τη μετέπειτα πορεία του κλάδου κυρίως λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, η Κύπρος έχει μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία λόγω της ισχυρής παρουσίας εταιρειών ρωσικών συμφερόντων στην Κύπρο αλλά και το μεγάλο και ραγδαία αυξανόμενο αριθμό τουριστών που έρχονται στο νησί.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα θα ζητήσει να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα από την ΕΕ για όσες χώρες επηρεάζονται αρνητικά από πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Κύπρου μετά τη Βρετανία, και αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό την τελευταία πενταετία.
Το 2013 οι αφίξεις ρώσων τουριστών στην Κύπρο ανήλθαν στις 609 χιλ. έναντι 474 χιλ. το 2012.
Φορείς του τουρισμού επισήμαναν την περασμένη βδομάδα ότι αν η κρίση δεν κοπάσει, θα επηρεαστούν οι αφίξεις, τόσο από τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία, εν μέρει λόγω της σημαντικής υποτίμησης του ρουβλίου.
Σημαντική ένεση στην Κύπρο δίνουν επίσης οι καταθέσεις των κατοίκων τρίτων χωρών, παρά τη μείωση που σημειώθηκε το 2013.
Οι ξένες καταθέσεις ανέρχονται στα €11,9 δισ. έναντι €20,9 δισ. ένα χρόνο πριν.
Ρώσοι καταθέτες έχουν σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών της Τρ. Κύπρου και σημαντική παρουσία στο διοικητικό της συμβούλιο.
Στην αβεβαιότητα που υπάρχει στο διεθνές περιβάλλον προστίθεται και η πρόθεση της Ρωσίας να προχωρήσει σε de off-shorization, προσπαθώντας να πείσει ρωσικά κεφάλαια να μην χρησιμοποιούν ευρωπαϊκές ή άλλες χώρες για αποφυγή φορολογίας.
Facebook Comments