Πως στήνεται το σκηνικό για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Πως στήνεται το σκηνικό για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Πως στήνεται το σκηνικό για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Οπως δείχνουν τα πράγματα, συναντούν μάλιστα και ισχυρή ζήτηση, γεγονός που οδηγεί στην… σκέψη ότι στρώνεται ένα έδαφος το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί σύντομα με την δική της έξοδο στις αγορές.
Σύμφωνα με την Barclays, όπως αναφέρουν οι Financial Times,στην ευρωζώνη οι οργανισμοί διαχείρισης χρέους των χωρών έχουν ήδη αντλήσει το 29% των συνολικών κεφαλαιακών τους αναγκών του 2014, το υψηλότερο ποσοστό από το 2010.
Πρωταγωνιστές σε αυτήν την… έφοδο στις αγορές είναι η χώρες της περιφέρεια της ευρωζώνης. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα , έχει ολοκληρώσει σχεδόν το ήμισυ της χρηματοδότησης του 2014.
Η αύξηση των εκδόσεων, η οποία θα αυξήσει την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης εάν ξεσπάσει κάποια χρηματοοικονομική καταιγίδα φέτος, τονίζει πώς οι συνθήκες χρηματοδότησης στην περιοχή συνεχίζουν να βελτιώνονται ακόμη και μετά την μείωση των μέτρων τόνωσης από την Fed.
Οι κυβερνήσεις εκδίδουν επίσης πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα. Η μέση διάρκεια έκδοσης μέχρι στιγμής φέτος είναι τα 8,7 χρόνια, από 7,4 χρόνια κατά την ίδια περίοδο το 2013, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche Bank .
Η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές συνήθως πιέζεται προς την αρχή του έτους, αλλά η αρχή του τρέχοντος έτους είναι αξιοσημείωτη, διότι αθροιστικά υπερβαίνει ακόμη τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν έκτακτοι παράγοντες, όπως η πράξη μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, ενθάρρυναν τις κυβερνήσεις να εκδώσουν ομόλογα.
Οι χώρες της ευρωζώνης είχαν ένα καλό ξεκίνημα έτους, όπως σημειώνει ο Αχίμ Λινσεμάγερ, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς χρέους της Deutsche Bank. Οι χώρες της περιφέρειας έχουν δει δραματική βελτίωση – τόσο όσον αφορά τα spreads όσο και το είδος των επενδυτών που ενδιαφέρονται για τα ομόλογά τους, όπως προσθέτει.
Oι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης έχουν μειωθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι αυτές των αμερικάνικων κρατικών ομόλογων ή των βρετανικών, αντανακλώντας τις προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη και αδύναμο πληθωρισμό, καθώς και το ενδεχόμενο ότι η ΕΚΤ μπορεί να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική.
Τα ομόλογα της ευρωζώνης έχουν γίνει όλο και πιο ελκυστικά για τους επενδυτές που αναζητούν καταφύγιο από την αναταραχή σε άλλα μέρη του κόσμου.
«Η Ευρώπη έχει γίνει εντελώς ανεξάρτητη από τις αναδυόμενες αγορές – αποτελεί επενδυτικό καταφύγιο πλέον», σημειώνει ο Ερικ Νίλσεν επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit.
Facebook Comments