Οι αποσχιστικές προσπάθειες της Καταλονίας από τον ισπανικό ιστό φαίνεται εν πρώτοις να είναι μεταδοτικές. Τώρα και οι κάτοικοι δύο περιφερειών της βόρειας Ιταλίας, του Βένετο και της Λομβαρδίας κάλεσαν τον κόσμο να ψηφίσουν για περισσότερη αυτονομία. Ο πλούσιος ιταλικός βορράς αισθάνεται να ξεζουμίζεται οικονομικά από την κεντρική κυβέρνηση και απευθύνθηκε στους κατοίκους με το ερώτημα, εάν επιθυμούν περισσότερη οικονομική ανεξαρτησία. Και στις δύο περιφέρειες πάνω από το 90% που συμμετείχε στις κάλπες, απάντησε με «Si». Θα γίνει η βόρεια Ιταλία δεύτερη Καταλονία;

Χαμηλή συμμετοχή

Και οι τρεις περιφέρειες είναι πλούσιες. Η Ισπανία παράγει το 20% του ΑΕΠ στην Καταλονία. Το Βένετο και η Λομβαρδία παράγουν μαζί το 1/3 του ιταλικού ΑΕΠ. Και παραπονούνται ότι το κράτος τους απομυζά χρήματα, τα οποία εξοικονομούν με πολύ κόπο. Το αίτημα για περισσότερη αυτονομία δεν είναι νέο. Στην Καταλονία ήδη από τον 19ο αιώνα καταβλήθηκαν προσπάθειες για ίδρυση κράτους μέσα στη Ισπανία. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο, από το 1939 μέχρι το 1975, κάθε κίνημα ανεξαρτητοποίησης πνίγηκε εν τη γενέση του. Η καταλονική γλώσσα απαγορεύτηκε, πολιτιστικά χαρακτηριστικά απαλείφθηκαν.

Αλλά και στη βόρεια Ιταλία η ιδέα δεν είναι νέα. Η περιοχή θεωρείται κάτι σαν γεωγραφικό σπίτι της ακροδεξιάς Λέγκα του Βορρά, που ιδρύθηκε το 1989 και προωθεί κατά καιρούς ιδέες για απόσπαση του πλούσιου βορρά από τον φτωχό νότο. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία αφήνει πολλές ερμηνείες. Στην Λομβαρδία μόνο ένα 40% συμμετείχε, στην Καταλονία το 42% των ψηφοφόρων. Η μικρή συμμετοχή οφείλεται στη μαζική επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας εναντίον των Καταλανών ψηφοφόρων, αλλά όχι μόνο.

Ζητούν οικονομική ανεξαρτησία

Οι Ιταλοί του βορρά δεν θέλουν ανεξάρτητο κράτος. Η ποθούμενη ανεξαρτησία είναι καθαρά οικονομικής φύσης. Με επίκεντρο τις τουριστικές μητροπόλεις, τη Βενετία, τη Βερόνα και το Μιλάνο, οι δύο περιφέρειες του Βένετο και της Λομβαρδίας είναι από τις πιο πλούσιες στη χώρα. Οι δύο περιφερειάρχες, Λούκα Τζάια και Ρομπέρτο Μαρόνι, θέλουν απλά να υπογραμμίσουν το μεγάλο ποσό χρημάτων που πρέπει να εμβάζουν στη Ρώμη. Με το δημοψήφισμα διαθέτουν πλέον λαϊκό έρεισμα να διαπραγματευτούν το ποσό. Αντίθετα οι Καταλανοί ζητούν περισσότερα.

Ο περιφερειακός πρωθυπουργός Κάρλες Πουτζδεμόν ναι μεν ανακάλεσε προφορικά την κήρυξη ανεξαρτησίας που υπεγράφη στις 10 Οκτωβρίου, αλλά δεν συμμορφώθηκε στο αίτημα Ραχόι για αποκήρυξη ρητά μέχρι τις 19 Οκτωβρίου κάθες αποσχιστικής προσπάθειας. Η διαφορά στην αντιμετώπιση έγκειται στο ότι τα δημοψηφίσματα στη βόρεια Ιταλία είναι συνταγματικά, «ενώ στην Καταλονία δεν είναι» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εφημερίδα «Il Messaggero». «Πριν ανοίξουν οι κάλπες το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο το απαγόρευσε».

 

Facebook Comments