Το ευρωπαϊκό δράμα των γερμανικών ομάδων
Η φετινή συγκομιδή των γερμανικών συλλόγων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις προβληματίζει
Η φετινή συγκομιδή των γερμανικών συλλόγων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις προβληματίζει
Το γερμανικό ποδόσφαιρο έκανε αναμφίβολα μεγάλα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Δεν ήταν μόνο η απόλυτη καταξίωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων, με τη Νασιοναλμάνσαφτ να κατακτά επάξια την κορυφή του κόσμου στα γήπεδα της Βραζιλίας το 2014. Και σε διασυλλογικό επίπεδο οι γερμανικές ομάδες έγιναν ισάξιοι αντίπαλοι για τα μεγαθήρια από την Ισπανία και την Αγγλία. Η Bundesliga αναρριχήθηκε στην κορυφαία τριάδα των εθνικών πρωταθλημάτων στην Ευρώπη, τραβώντας τα βλέμματα με το συχνά άκρως θεαματικό και επιθετικό ποδόσφαιρο που παίζεται στα γήπεδά της. Ωραία όλα αυτά. Τι γίνεται όμως σήμερα;
Η φετινή χρονιά σίγουρα δεν έχει ξεκινήσει με το δεξί. Τέσσερα χρόνια μετά τον γερμανικό τελικό του Champions League μεταξύ Μπάγερν και Ντόρτμουντ, οι επιδόσεις των γερμανικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις προκαλούν προβληματισμό στους φιλάθλους τους και δίνουν τροφή σε απαισιόδοξες αναλύσεις και δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον από μερίδα ποδοσφαιρικών αναλυτών της χώρας.
Ξεκίνημα με το… αριστερό
Ας ξεκινήσουμε από τα χαμηλά: Οι εκπρόσωποι της Γερμανίας στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, το Europa League, έχουν ξεκινήσει εξαιρετικά άσχημα. Η μόλις μία νίκη μετά από εννιά παιχνίδια απέναντι σε οικονομικά και ποδοσφαιρικά σαφώς ασθενέστερους αντιπάλους τα λέει όλα. Η Φράιμπουργκ μάλιστα δεν κατάφερε καν να προκριθεί στους ομίλους του Europa League, αφού σκόνταψε στο εμπόδιο της άσημης ΝΚ Ντομζάλε από τη Σλοβενία. Η Κολωνία παραπαίει με μηδέν βαθμούς, η Χέρτα απογοητεύει με μόλις έναν και η Χοφενχάιμ, που είχε μείνει εκτός Champions League από τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, ίδρωσε για να φτάσει στους πρώτους της τρεις βαθμούς νικώντας στην τρίτη αγωνιστική με 3-1 την τουρκική Μπασακσεχίρ, ωστόσο η πρόκριση στην επόμενη φάση θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολη.
Και στα υψηλά κλιμάκια η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα πειστική. Μάλλον το αντίθετο. Εντάξει, η πρωτάρα στο Champions League Λειψία, με τέσσερις βαθμούς σε τρία παιχνίδια, έχει θετική παρουσία και αν τελικά καταφέρει να φτάσει στην επόμενη φάση, θα έχει ήδη κάνει μια μικρή υπέρβαση.
Η Μπορούσια Ντόρτμουντ πάντως σκορπά απογοήτευση. Παρά το φουριόζικο ξεκίνημά της στην Bundesliga, όπου ισοβαθμεί στην κορυφή με τη Μπάγερν, οι δύο σερί ήττες από Τότεναμ εκτός και Ρεάλ Μαδρίτης εντός, αλλά ειδικά το απροσδόκητα κακό 1-1 απέναντι στο ΑΠΟΕΛ στη Λευκωσία, φαίνεται να βάζουν ταφόπλακα στα όνειρα των Βεσφαλών για οποιαδήποτε διάκριση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ειδικά η ευκολία με την οποία απέδρασε η Ρεάλ με το «διπλό» (1-3) από το Ντόρτμουντ αποκάλυψε την αδυναμία της γερμανικής ομάδας να κοιτάξει στα μάτια τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες.
Και η επί πέντε διαδοχικά χρόνια πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπάγερν Μονάχου, που ήταν ο φόβος και τρόμος για πολλές ομάδες εντός και εκτός των συνόρων, φέτος δεν εμπνέει τη σιγουριά του παρελθόντος. Παρά τη… θεραπευτική δράση που φαίνεται να έχει η επιστροφή του θρυλικού Γιουπ Χάινκες στον πάγκο της ομάδας, οι Βαυαροί δεν φαίνονται ικανοί να «χτυπήσουν» τον τίτλο απέναντι στην ευρωπαϊκή ελίτ. Η συντριβή με 3-0, αν και ακόμη επί των -κακών για πολλούς- ημερών του Κάρλο Αντσελότι, στο Παρίσι από την Παρί Σεν Ζερμέν των σούπερ σταρ Νειμάρ και Μπαπέ προσγείωσε την Μπάγερν στην πραγματικότητα.
Τα χρήματα βάζουν γκολ;
Και η προσγείωση ήταν σκληρή, γιατί έστρεψε την προσοχή στις αδυναμίες των Βαυαρών και στην έλλειψη σαφούς στρατηγικής για ένα επιτυχημένο μέλλον στο κορυφαίο επίπεδο. Παίκτες όπως οι Ριμπερί και Ρόμπεν, που οδηγούσαν με μαεστρία την ομάδα στους τίτλους, βαδίζουν προς τη δύση της καριέρας τους. Ποδοσφαιριστές εφάμιλλης ποιότητας θα κόστιζαν σήμερα αστρονομικά ποσά, καθώς το ποδοσφαιρικό σύμπαν αποκαλύπτει όλη την αμετροέπειά του με μεταγραφές τύπου Νεϊμάρ (220 εκατομ. ευρώ) και Μπαπέ (180 εκατομ.), που για τα πετροδόλαρα των αράβων ιδιοκτητών της Παρί Σεν Ζερμέν μοιάζουν με παιχνιδάκι.
Οι κορυφαίοι γερμανικοί σύλλογοι -αυτοί που μπορούν τουλάχιστον- δεν φαίνονται ακόμη διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ίσως αντιστέκονται στη μεταγραφική φρενίτιδα των ημερών, ίσως απλά προτιμούν ένα πιο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Bundesliga είναι η απόκτηση του Κορεντίν Τολίσο από την Μπάγερν έναντι 41,5 εκατομ. ευρώ. Κι έτσι εξηγείται εν μέρει γιατί η Bundesliga είναι μόνο ένας ενδιάμεσος σταθμός για κορυφαίους μπαλαδόρους με φιλοδοξίες.
Πολλοί λένε ότι τα χρήματα δεν βάζουν γκολ. Από τους τελευταίους που ξεστόμισαν αυτό το απόφθεγμα ήταν ο Άριεν Ρόμπεν πριν τη συντριβή της ομάδας του στο Παρίσι. Αν δεν το ξέρετε ήδη, μαντέψτε ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές της ποδοσφαιρικής παράστασης. Μα φυσικά το δίδυμο των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Αν μη τι άλλο, αφορμή για σκέψη και περίσκεψη.
Facebook Comments